Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Voel je onzekerheid en werk aan meer zelfvertrouwen

Onzeker zijn, je onzeker voelen is heel normaal. Er zijn maar heel weinig mensen die altijd vol zelfvertrouwen zijn en zich nooit onzeker voelen. Als Life Coach zie ik dat de meeste van mijn cliënten in min of meerdere maten met hun eigen onzekerheid worstelen en het is waarschijnlijk één van de belangrijkste reden waarom mensen naar mij toe komen. Als mensen willen we ons niet onzeker voelen en we schamen ons er dan ook vaak voor; denkende dat wij de enige zijn die ons onzeker voelen. Maar is dit echt wel zo en is het verbergen van onze onzekere gevoelens de goede manier om er mee om te gaan?

Iedereen is wel eens onzeker. We vinden het vaak niet leuk maar je onzeker voelen is normaal en onderdeel van wie we zijn. Het zal je misschien verbazen maar als Life Coach voel ik mijn soms ook onzeker. Een paar weken geleden kwam een cliënt niet opdagen en mijn eerste gedachte was “komt dit door mij?” Nu ben ik getraind om met dit soort dingen om te gaan en normaal ben ik vol zelfvertrouwen in wat ik doe als coach. Maar toch, onzekere gevoelens komen soms naar boven en ik zal er mee moeten omgaan.

Mensen gaan heel verschillend om met onzekere gevoelens. De meeste mensen proberen hun onzekerheid te verbergen. Sommige doen net alsof ze veel zelfvertrouwen hebben, terwijl ze zich op een dieper niveau niet zo voelen. Andere raken gefrustreerd of worden kwaad. Weer andere vluchten voor de situatie. En een andere groep zal zich willen verstoppen, zich schamen voor de situatie. Iedereen is verschillend, niemand is perfect.

Wat het geval ook mag zijn, er is vaak één overeenkomst: we willen onze onzekerheid niet erkennen. Misschien lukt het een tijd om er voor weg te lopen, maar er komt een punt in ons leven dat de onzekerheid steeds sterker wordt, totdat we onze onzekere gevoelens aandacht geven en willen erkennen.

Hoe overwin je onzekerheid

De eerste stap naar zelfvertrouwen is je eigen onzekerheid te erkennen. Zodra je onzekerheid, en je eigen onzekere gevoelens, aandacht geeft kun je het overwinnen.

Verberg je onzekerheid niet, voel het. Er is niets fout met onzekere gevoelens of met jou. Onzekere gevoelens zijn onderdeel van wie we zijn als mens, je bent niet alleen. De meeste mensen die veel zelfvertrouwen laten zien zijn binnenin vaak erg onzeker. Het is gewoon een rol die ze spelen, een masker dat ze hebben opgezet.

Als je echt gaat voelen hoe onzeker je bent, wanneer je het gaat erkennen, dan pas kun je werken aan meer zelfvertrouwen. Kun jij je onzekerheid voelen in je lichaam? Probeer er niet van weg te lopen maar in plaats daarvan leg de aandacht, focus, op het gevoel. Voel je onzekerheid. Het erkennen van je eigen onzekerheid is de eerste stap naar meer zelfvertrouwen. Echt zelfvertrouwen betekent je eigen gevoelens erkennen, al je gevoelens, ook die van onzekerheid.

Meer zelfvertrouwen

Het versterken van zelfvertrouwen is de volgende stap. Leer te herkennen wanneer je onzeker bebt. In welke situatie komen de onzekere gevoelens naar boven? Is er een innerlijke criticus die zorgt dat jij onzeker wordt? Leer de patronen te herkennen. Hoe reëel is jouw onzekerheid? Ga jij altijd van het ergste scenario uit? Wat is de kans dat dit daadwerkelijk uitkomt? Sta jezelf toe om je onzeker te voelen. Onzekerheid heeft zijn functie. Het zet je in beweging en waarschuwt je voor het nemen van te veel risico. Wat zou er gebeuren als je altijd vol zelfvertrouwen zat? Hoeveel ongezonde risico’s zou je dan nemen?

Tot besluit van dit artikel, laten we eens terug gaan naar mijn eigen onzekerheid toen mijn cliënt niet kwam opdagen. Ik accepteerde het gevoel en was mij er volledig bewust van. Het gevoel was onderdeel van mij, waarom negeren alsof er niets aan de hand was? Terwijl ik dit aan het doen was dacht ik aan het voorval. Wat was de meest logische verklaring dat mijn cliënt niet kwam opdagen? Was hij de afspraak vergeten, of was het iets anders? Op het moment dat ik het onzekere gevoel aandacht gaf verdween het.

Toen ik mijn cliënt de volgende ochtend belde begreep ik dat ik mij voor niets zorgen gemaakt had. We hadden gewoon de afspraak op een verschillende datum in onze agenda’s staan.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

2 comments… add one
  • Anoniem Mar 29, 2015, 12:13 am

    Heel erg bedankt, want ik liegde vroeger vaak en ik weet nu wat ik er aan kan doen! super bedankt! x anoniem

Leave a Comment