Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Creatief denken door de ogen van een kind

Wanneer was de laatste keer dat jij een probleem hebt opgelost door creatief te denken?

Een paar weken geleden, terwijl Rosanne mijn drie jaar oude dochter zat te spelen met haar speelgoedbeestjes, hoorde ik haar zeggen “kom, dan gaan we met het vliegtuig naar oma Jannie”. Het is goed om te weten dat mijn ouders 20 kilometer verderop wonen, dus het ligt meer voor de hand om de auto te nemen. Maar voor Rosanne was het nemen van het vliegtuig naar haar oma, samen met haar speelgoedbeestjes, een reële mogelijkheid. Dit is een mogelijkheid die wij volwassenen niet langer meer zien als een serieuze optie. Voor kinderen is het echter normaal omdat ze van nature creatief zijn in het bedenken van oplossingen voor de problemen die ze tegenkomen.

Na verloop van tijd, als we opgroeien, worden we geconditioneerd door wat mensen ons leren: onze ouders, de leerkrachten op school, onze vrienden, het land en de cultuur waar we in leven. We worden beloond voor de dingen die we goed doen, we worden gestraft als ons gedrag niet overeenstemt met wat anderen van ons verwachten. We leren bepaalde aannames als feiten en de waarheid te accepteren; de enige waarheid. We leren te denken met wat we weten, niet met wat we niet weten. Creativiteit en creatief denken wordt ons afgeleerd.

Tijdens dit proces verliezen we geleidelijk aan onze onschuldigheid als kind om van nature creatief te denken; te denken aan alle ongelimiteerde mogelijkheden die tot onze beschikking zijn, en misschien wel verder. Na verloop van tijd, als volwassenen, wanneer we een probleem tegen komen, kijken we met ons geconditioneerd brein alleen maar naar de opties waarvan we weten dat ze kunnen werken, niet naar alle andere opties die beschikbaar zijn. Tenzij we opnieuw leren om creatief te denken zullen we niet zien dat “het vliegtuig naar oma Jannie nemen” misschien wel een reële mogelijkheid is, misschien wel de enige mogelijk gegeven een bepaalde situatie.

Creatief denken

Ik denk dat de beste definitie voor creatief denken is dat je hiermee kunt denken, en voelen, als een kind die ongelimiteerde mogelijkheden en opties tot zijn beschikking heeft. Creatief denken is niet zo moeilijk: Het enige wat je moet doen is verder denken dan je neus lang is. Gebruik je verbeelding en durf te dromen. Beperk jezelf niet tot het meest voor de hand liggende oplossing wanneer je een probleem tegenkomt; maar kijk verder naar meer mogelijkheden, hoe raar ze ook mogen klinken op dat moment. Je bedenkt de beste oplossingen wanneer je creatief denkt. Sommige problemen kunnen niet opgelost worden door logica alleen, maar hebben de onschuldigheid en creativiteit van een kind nodig.

Hoe denk je dat meest beroemde uitvindingen in de wereld zijn ontstaan? Zouden hun uitvinders wel of niet creatief hebben gedacht? Zouden vliegtuigen bestaan als de gebroeders Wright niet eerst droomden over hoe het was om in een vliegtuig op te stijgen, en alleen maar zouden luisteren naar hun geconditioneerd brein; dat vliegen niet mogelijk was omdat het nog nooit eerder gedaan was? Zou het nemen van het vliegtuig naar oma Jannie een optie zijn voor hen?

Wees en denk creatief, gebruik je verbeelding. Wanneer je dit doet zul je de wereld om je ervaren door de ogen van een kind. Ongekende mogelijkheden bestaan en zijn beschikbaar door creatief te denken. Niets is onmogelijk. Is dat niet prachtig?

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one
 • Bas Bosman Sep 7, 2010, 11:05 am

  Prachtig artikel. Als je het niet erg vind blog ik hem 1 op 1 door op Mindz, natuurlijk met jouw vermelding.

  Ik ben Dushi – Growing Up Can Wait! Ik kan me dan ook erg vinden in je verhaal en je visie. Wij proberen de wereld een beetje mooier, vrolijker en vriendelijker te maken door af en toe dor de ogen van een kind te kijken. Want een kind geeft van nature Liefde en vraagt ook om Liefde, een kind volgt zijn Talenten, ontdekt en wordt zo gaanderweg Wijs en is altijd op zoek naar Vreugde en plezier.

  In “De Wereld van Sophie” staat ook een prachtige situatie geschetst waarbij een peuter net zo verwonderd is van Papa die Mama kust als dat ze een hond tegen het plafond zou zien zweven. Die verwondering verliezen we naarmate we ouder worden. Waarin we leren wat normaal is.

  Dank voor je visie.

  Bas Bosman

Leave a Comment