Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Waarom ik niet geloof dat geld slecht is

In mijn artikel wat is succes heb ik het gehad over wat ik bedoel met rijkdom en succes. Mijn definitie van succes is mij goed voelen, kunnen doen wat ik graag wil doen. Rijkdom is houden van, en leven met de mensen om wie ik geef.

Deze definitie van succes is anders dan wat meestal bedoeld word met succesvol zijn. Voor de meeste mensen is geld hebben bijna hetzelfde als rijkdom en succesvol zijn. Mijn definitie is anders, maar betekent dit dan dat ik niet geef om geld of dat ik geld zie als de wortel van alle kwaad? Nee, geld is fijn. Het verschil is dat geld mijn leven niet domineert, ik zie het als een middel, niet het doel.

Een tijdje geleden heb ik het boek “Rijke pa, arme pa” gelezen. Daarin verteld de auteur, Robert Kiyosaki, dat rijke mensen rijk van hart zijn en rijk denken. Arme mensen zijn arm van hart en denken arm. Dit is een groot verschil in het beeld en houding tegenover geld.

Arme mensen vrezen geld. Nemen geen, of verkeerde, risico’s en leren niet echt met geld om te gaan. Geld is hen de baas. Dit zijn de mensen die zeggen dat geld de wortel van alle kwaad is. Ze begrijpen niet wat geld is en hoe ze het kunnen gebruiken. Het is de houding tegenover geld die hen arm maakt en zorgt dat ze arm blijven. Ze werken voor geld.

Rijke mensen zien geld als een middel. Ze leren hoe ze het de baas kunnen worden zodat ze hun leven vorm kunnen geven zoals zij willen. Geld werkt voor hen.

Kijk eens naar het volgende voorbeeld: Als iemand met een arme houding tegenover geld opeens een grote som geld zou winnen, en er niet mee leert om te gaan, zal het niet lang duren voordat hij weer blut is. Hij zal het allemaal uitgeven aan dingen die hij niet echt nodig heeft. Aan het eind kan hij zelfs meer schulden hebben dan daarvoor.

Maar stel dat iemand met een rijke houding tegenover geld failliet gaat, dan heeft deze persoon een goede kans om dit te boven te komen omdat hij met geld weet om te gaan. Hij zal gaan investeren en de hele ervaring zien als een les. Hij zal zorgen dat hij nooit meer dezelfde fout zal maken.

Maar hoe zit het dan met de fixatie in onze samenleven voor geld? De rol die geld speelt in ons leven. En hoe zit het dan met de oorlogen die over geld uitgevochten worden en alle slechte dingen die gedaan worden door hebberige mensen? Zouden we niet beter af zijn zonder geld?

Zoals ik het zie is geld zelf niet het probleem. Het is het geloof dat mensen hebben dat geld al hun problemen zal oplossen. Dit kan gebeuren bij mensen met een rijke houding tegenover geld, maar ook met een arme houding. Het is de illusie dat geld gelukkig maakt. De sleutel tot geluk heeft echter niets te maken met geld.

En nog iets anders: waarom zou geld iets negatiefs zijn? Je kunt een hoop positieve dingen doen met geld. Hoe meer je ervan hebt, des te meer kun je investeren in goede zaken, weggeven aan goede doelen of aan iemand die het op dit moment goed kan gebruiken.

Na het lezen van “Rijke pa, arme ma” realiseerde ik mij dat mijn definitief van succes niet zo verschillend is als die van mensen die rijk van hart zijn. Voor mij is geld een middel, niet het doel. Geld is een middel dat mij helpt het leven te leiden zoals ik dat wil. Een leven dat ik nu wil leven, niet later.

Rijke pa arme pa
Rijke pa arme pa
Robert T. Kiyosaki & Sharon L. Lechter

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment