Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Ik voel dus ik ben: Inzicht in gevoelens en emoties

Ik denk dus ik ben. Je zult deze woorden waarschijnlijk wel herkennen omdat het een beroemde uitspraak is van de filosoof René Descartes. Goed zijn in denken wordt gezien als een belangrijke kwaliteit in onze huidige samenleving. Grote denker worden zeer gewaardeerd en zijn soms helden. We zien denken vaak als belangrijker dan onze gevoelens. We meten onze intelligentie aan de kwaliteit van onze gedachten.

Denken komt eerst, gevoelens en emoties pas later. Maar is dit wel waar?

Als Life Coach erken ik het belang van denken, maar ik weet ook hoe belangrijk voelen en onze emoties zijn. Ik zou zelfs willen stellen dat ze belangrijker zijn dan denken. Waarom is dit? Eigenlijk is het heel simpel. Onze gevoelden zijn het belangrijkste feedback systeem van ons lichaam en daarom is het jammer dat veel mensen gevoelens zien als inferieur aan denken. De reden waarom is dat gevoelens van een dieper niveau komen dan denken. Denken vindt plaats in ons brein, maar we voelen met ons hele lichaam. Onze gedachten kunnen ons soms voor de gek houden, gevoelens zijn vaak echter.

Inzicht in gevoelens en emoties

Toen ik begin twintig was ging het bedrijf waar ik destijds voor werkte failliet en moest ik op zoek naar een andere werkgever. Op een gegeven moment had ik een andere baan gevonden maar luisterde niet naar het subtiele gevoel (mijn intuïtie) dat ik had. Mijn gevoel zei nee, mijn brein zei ja. Ik rationaliseerde mijn gevoel als angst voor het onbekende en besloot de baan te nemen. Dit was een slechte beslissing. Binnen een paar dagen voelde ik mij ellendig omdat de baan niet bij mij paste en nam ontslag. Bij de volgende sollicitatie was het gevoel heel anders; alles voelde goed. Ik heb voor dit bedrijf ruim 11 jaar gewerkt totdat ik vond dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging.

Dit was een harde les. Er zijn nog vele andere gebeurtenissen in mijn leven waar ik niet naar mijn gevoel luisterde, of dit negeerde. In alle gevallen loog mijn lichaam niet en uiteindelijk moest ik toegeven, vaak na een lange strijd, dat de beslissing verkeerd was.

Luisteren naar je gevoel

Tegenwoordig luister ik veel beter naar wat mijn lichaam mij te vertellen heeft. Ik gebruik mijn gevoel, mijn intuïtie, als een sturings systeem. Als iets niet goed voelt dan doe ik het niet. Voelt het goed dan ga ik ervoor. Wanneer ik een probleem of uitdaging in mijn leven tegenkom dan kijk ik eerst naar het gevoel of de emotie die er achter zit, onderzoek dit en kijk of er een diepere boodschap in zit.

Ik voel dus ik ben

Wanneer ik coach, spelen gevoelens en emoties een belangrijke rol. Als Life Coach onderzoek ik samen met mijn cliënten wat ze geloven, waarom ze deze gedachten denken en of er andere mogelijke waarheden zijn dan hun huidige overtuiging. Samen met een passende coachings tool/methode zal ik in veel gevallen focussen op de gevoelens achter de gedachten. Vaak zeggen ze meer dan wat de cliënt, de coachee, denkt of gelooft. Het gevoel of de emotie die samen gaat met een gedachte geeft vaak inzicht in de onderliggende overtuiging. Dit proces leidt tot echt inzicht en kan het begin zijn van de verandering die mijn cliënten zoeken.

Ik voel dus ik ben!

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment