Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Eenvoudig leven met authenticiteit

Een van mijn meest populaire artikelen is een eenvoudig leven is een rijker leven. Bij een recente check op Google zag ik dat er maar liefst 6600 keer per maand naar “eenvoudig leven” wordt gezocht. Authenticiteit geeft 4400 maandelijkse zoekopdrachten. Blijkbaar zijn een hoop mensen in Nederland en België op zoek naar authenticiteit of een eenvoudig leven.

We rennen wat af in ons drukke bestaan. Drukke baan, gezinsleven, familie, vakanties, hobby’s, sporten, uitgaan en het bijhouden van onze vriendenkring. We willen het allemaal doen en alles beleven. We willen steeds meer en hebben er steeds meer voor over. Maar is er ook ruimte voor onszelf?

Op een gegeven moment houdt het echter op. We worden geleefd in plaats van dat we zelf leven. Je kunt niet én de perfecte vader/moeder, de perfecte partner, de perfecte manager én de perfecte vriend zijn zonder jezelf ergens te verliezen. Je kunt het niet allemaal. Je zult een keuze moeten maken over wat nu echt belangrijk is.

Authenticiteit

Voor mij staat een eenvoudig leven min of meer gelijk aan authenticiteit. Hoe eenvoudiger je leeft, hoe authentieker je kunt zijn. Simpelweg omdat in een leven dat overloopt van de activiteiten en verplichtingen er weinig ruimte overblijft voor jezelf. Jammer, want als je jezelf steeds op de achtergrond plaatst zul je jezelf nooit echt leren kennen.

Je zult zien dat wanneer je eenvoudiger gaat leven er ruimte vrijkomt voor jezelf. Je kunt meer jezelf zijn, authentieker zijn. Voor mij betekent authenticiteit precies dat. Authentiek zijn is jezelf durven zijn. Dit betekent voldoende tijd nemen voor jezelf, jezelf laten zien zoals je bent en jezelf accepteren met alle onvolkomenheden die er misschien zijn. Pas dan is er ruimte voor persoonlijke groei.

Eenvoudig leven

Eenvoudig leven is eigenlijk niet zo moeilijk. Het begint met de juiste prioriteiten stellen. Stel jezelf de vraag: wat is nu echt belangrijk voor mij en wat kan best wel wat minder? Wil ik echt alles doen? Als je op deze manier je leven af gaat, privé en zakelijk, zul je zien dat niet alles de allerhoogste prioriteit hoeft te hebben en niet alles even belangrijk is.

Je kunt hierbij de 80/20 regel aanhouden. De 80/20 regel wil zeggen dat 80% van je resultaten afhangt van 20% van je inzet. Met andere woorden: Als jij je concentreert op de belangrijkste prioriteiten en zaken in je leven (20%), bereik je uiteindelijk 80% van wat je wilt bereiken. Dit alleen geeft al veel meer ruimte en rust.

Een eenvoudig leven geeft ook ruimte voor bezinning. Even stilstaan bij jezelf, genieten van de mensen om je heen, een wandeling of de kleine dingen in het leven. Het zijn juist dit soort momenten die belangrijk zijn (zie denk als een kind, voel je weer kind).

Authenticiteit is jezelf durven zijn

Authenticiteit is jezelf durven zijn. Authenticiteit heeft niets te maken met het aanleren van nieuwe trucjes om je anders voor te doen dan je bent. Authenticiteit heeft te maken met het ontdekken van je ware zelf en je kernkwaliteiten (zie gebruik je kernkwaliteit en het kernkwadrant om je uitdaging te ontdekken). Laat de gewoonten en trucjes los die je hebt aangeleerd en wees gewoon jezelf. Meer heb je niet nodig.

Authenticiteit en een eenvoudig leven gaan hand in hand. Met een eenvoudig(er) leven heb je meer ruimte voor authenticiteit, om jezelf te zijn. Wees gewoon wie je bent. Je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent. Juist als je jezelf durft te zijn zullen anderen zien welke kwaliteiten je werkelijk bezit.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment