Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Stop met zorgen maken over dingen die je niet kunt controleren

Ik maakte mij vroeger erg veel zorgen over van alles. Vooral toen ik begin twintig was had ik perioden waarin ik mij extreem zorgen maakte, de meeste gerelateerd aan werk. Wanneer ik nu terugkijk op alle zorgen die ik had lijken ze allemaal erg onbelangrijk, nauwelijks de moeite om over na te denken. Toch hielden ze mij nachten lang wakker.

Je maakt je altijd zorgen over dingen die kunnen gebeuren, in de toekomst, nooit iets wat nu plaats vindt in het huidige moment.

Één zorgmakende gedachte was niet genoeg. Om de één of andere reden trekken zorgen elkaar aan en voordat ik het wist was ik mij zorgen aan het maken over een heleboel verschillende dingen. Een gedachte zoals “ik ben vergeten die ene persoon te bellen” kon leiden tot “ik verlies misschien wel mijn baan” en alle andere bijkomende zorgen.

Een ander symptoom van het aantal zaken waar ik mij zorgen over maakte was dat het gerelateerd was aan hoe fit ik was. Als ik fit was, maakte ik mij weinig tot geen zorgen; maar was ik moe dan maakte ik mij des te meer zorgen. Aan het eind van de dag, of ’s nachts, was het vaak “prime time” om mij zorgen te maken. ’s Ochtends leken de zorgen die mij de avond daarvoor wakker hadden gehouden ineens veel minder belangrijk.

Het gaat nu veel beter en als er één les is die ik geleerd heb is dat problemen die heel groot leken op het moment dat ik mij er zorgen maakte niets meer voorstelden na 1, 5 of 10 jaar. Wat mij ook opviel was dat ik mij altijd zorgen maakte over dingen die ik niet kon controleren. Ik maakte mogelijke problemen groter dan ze waren en was altijd bezig met het ergst mogelijke scenario. Ik kan je vertellen dat dit in verreweg de meeste gevallen nooit gebeurde. Wanneer mijn zorgen wel uitkwamen nam ik het als feit aan en kwam er een soort opluchting en rust over mij heen.

Stoppen met zorgen maken

Hieronder kun je een aantal tips vinden om te stoppen met zorgen maken over de toekomst en dingen die je niet kunt controleren:

  • Realiseer je dat zorgen maken meestal betekent dat je uitgaat van het slechts mogelijke scenario. Het is niet erg waarschijnlijk dat dit ook uitkomt. Wat is de kans dat dit slechts mogelijke scenario ook daadwerkelijk uitkomt? Doe een simpele kansberekening en zie zelf dat dit erg onwaarschijnlijk is.
  • Bekijk de dingen vanuit een ander perspectief. Stel jezelf voor dat je vanuit de toekomst terugkijkt op jezelf (die zich nu zorgen maakt). Hoe belangrijk zijn je zorgen dan?
  • Zorgen maken betekent dat er onzekerheid is in je leven, iets wat je niet kunt controleren. Laat de controle los, niets is zeker in het leven, de enige zekerheid is onzekerheid.
  • De gedachte over iets is vaak erger dan wanneer het echt zou gebeuren. In de meeste gevallen, wanneer iets waarover jij je zorgen maakt daadwerkelijk uitkomt, zul je stoppen met je zorgen maken en het aannemen als een feit.
  • Zorg voor voldoende rust en beweging. Ben je moe dan verhoog je de kans om je zorgen maken.
  • Maak jij je zorgen en ben je moe; realiseer dat de mate waarin jij je zorgen maakt gerelateerd is aan hoe moe je bent. Je hiervan bewust zijn kan het zorgen maken verminderen.
  • Wanneer jij je zorgen maakt, stop met denken en ga voelen. Haal je aandacht weg van je gedachten en focus op je lichaam. Is er een plek in je lichaam waar datgene waar jij je zorgen over maakt een plaats heeft? Kun je het voelen en wat voel je dan precies?
  • Beweeg en doe iets met je lichaam. Ga wandelen of pak de fiets; je zult zien dat dit verlichting geeft.
  • Schrijf al je zorgen op voordat je naar bed gaat. Dit is vooral nuttig wanneer je vaak wakker ligt van dingen die je misschien gaat vergeten. Wanneer jij je gedachten opschrijft; schrijf je ze uit je hoofd. ’s Ochtends pak je het lijstje weer op en kun je ermee aan de slag gaan.
  • Heb je gemerkt dat als jij je zorgen maakt dit altijd gaat over iets dat nog moet gebeuren, maar nooit over het huidige moment? Vraag jezelf af: Heb ik nu, op dit moment, een probleem?

Veel succes en maak je niet te veel zorgen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

2 comments… add one

Leave a Comment