Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Gebruik je kernkwaliteit en het kernkwadrant om je uitdaging te ontdekken

In één van mijn vorige artikelen de formule voor een succesvol leven heb ik verteld dat succes een combinatie is van passie (de dingen waar we gepassioneerd over zijn en die we graag doen), inspanning en talent (de kwaliteiten die we bezitten). Omdat iedereen is geboren met een aantal talenten of kernkwaliteiten, of deze hebben ontwikkeld, leek het mij een goed idee om in dit artikel wat nadere aandacht aan kernkwaliteiten te besteden.

Kernkwaliteiten

Kernkwaliteiten als methode zijn ontwikkeld door Daniel Ofman en kunnen gebruikt worden om te ontdekken, en inzicht geven, in wie we zijn en wat onze kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën zijn in ons leven. Kernkwaliteiten kunnen zichtbaar gemaakt worden in een kernkwadrant. Laten we eens kijken naar het onderstaande voorbeeld:

Kernkwadrant voorbeeld

In dit voorbeeld heb ik één van mijn eigen kernkwaliteiten gebruikt: bescheidenheid. Laten we dit eens wat verder bekijken. Wanneer ik te bescheiden ben loop ik het risico om onzichtbaar te worden, dit is mijn valkuil. Het positief tegenovergestelde van onzichtbaar zijn is mijzelf te presenteren, iets waarvan ik weet dat ik dit meer moet ontwikkelen; dit is mijn uitdaging. Mensen die zich te veel presenteren zijn arrogant; dit is één van mijn allergieën. Ik weet dat ik erg allergisch ben voor arrogante mensen. Mensen die arrogant zijn kunnen bij mij onzichtbaar gedrag uitdagen; mijn valkuil. Wanneer ik erin slaag om mijn uitdaging te ontwikkelen, mijzelf meer te presenteren, heb ik een dubbele kwaliteit; mij vanuit bescheidenheid te presenteren, wat een positieve combinatie is van mijn kernkwaliteit en mijn uitdaging.

Laten we er nog één doen: een andere allergie die ik heb is voor mensen die zich alleen maar pessimistisch uiten. Omdat ik zelf een optimist ben bekijk ik de meeste zaken met een “het glas is half vol” mentaliteit. Wanneer ik te optimistisch ben kan ik soms wat naïef worden, mijn valkuil. Mijn uitdaging is dat ik meer alert moet zijn op mogelijke gevaren. Mijn doel is om optimistisch en alert te zijn, wat een hele mooie combinatie is.

Kernkwaliteiten geven inzicht

Het mooie aan kernkwaliteiten, en het creëren van je eigen kernkwadrant, is dat dit een enorm inzicht kan geven in je eigen kwaliteiten en uitdagingen. Wanneer ik begon te werken met kernkwaliteiten heb ik diverse “Aha!” momenten gehad. Dit waren ware momenten van inzicht en ik zal deze voor de rest van mijn leven blijven herinneren. Met kernkwaliteiten heb ik nu de tool in handen om te werken met mijn uitdagingen.

Nog een voorbeeld: stel dat mensen je vaak vertellen dat je te fanatiek over iets bent. Dan kun je ervan uitgaan dat ze het hebben over één van je valkuilen; een teveel van één van je kernkwaliteiten: toewijding. Als je bewust genoeg ben kun je nu werken aan je uitdaging; behulpzaam zijn en meer mededogen tonen. Kun je dit ontwikkelen dan kun je met toewijding helpen. Zou dat niet mooi zijn?

Als je mijn artikel er is veel te leren van mensen die we niet mogen of haten hebt gelezen zul je nu weten dat er veel te leren is van de mensen waar je allergisch voor bent. Het kernkwadranten model leert je hoe dit komt; de allergie die je hebt voor iemands gedrag is meestal een te veel van iets waar je zelf aan moet werken: je uitdaging. Dit plaatst mensen die je niet mag in een heel ander perspectief omdat ze je namelijk helpen je uitdagingen te ontdekken en te ontwikkelen .

Verdere informatie over kernkwaliteiten en het kernkwadrant kun je vinden in het volgende boek: He ik daar – Daniel Ofman

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one

Leave a Comment