Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Investeer in je relatie bij het opvoeden van kinderen

Mijn dochtertje Rosanne is nu 3 jaar oud. Ik herinner mij, alsof het gisteren was, dat ik haar voor het eerst in mijn armen hield. De tijd gaat echter snel en ze is nu een geweldige, eigenwijze, vrolijke peuter die mijn leven op vele gebieden heeft verrijkt: Ik geniet van ieder moment. Rosanne houdt mij jong en ik leer veel van haar; lees denk als een kind, voel je weer kind.

Opvoeden van kinderen is vermoeiend

Sigrid, mijn vrouw, en ik houden erg veel van haar, maar zoals veel ouders merkten we snel dat het hebben van kinderen de nodige impact op onze vrije tijd en relatie heeft. Ouderschap en opvoeden is hard werken. Aan het eind van de dag zijn we vaak erg moe, uitgeblust, en voelen ons soms schuldig dat we niet veel tijd samen hebben doorgebracht.

Voordat Rosanne was geboren konden we bijna alles doen wat we wilde en veel tijd samen doorbrengen zonder dat we dit hoefden te plannen. Wilden we uit eten gaan, of naar de film, dan gingen we. Het enige wat we moesten doen wat in de auto stappen en op stap gaan. Wilden we uitslapen, in het weekend, dan was en niemand die ons om 6 uur ’s ochtends wakker maakte. Nu, met een klein meisje in huis, is dit veel moeilijker. Opvoeden van kinderen betekent veel meer verantwoordelijkheid, en willen we iets doen dan zullen we dit moeten plannen. Willen we uit, samen, moet dit ruim van te voren geregeld worden en zijn we afhankelijk van onze ouders en vrienden om te babysitten.

Zeker wanneer kinderen jong zijn loop je het risico dat ze je leven compleet overnemen. Voor je het weet worden ze het centrum van alle aandacht zonder ruimte voor iets anders. Al je tijd en energie wordt dan besteed aan hen, niet aan jezelf of aan je partner. Daarom is het zo belangrijk om genoeg tijd voor elkaar te plannen en te investeren in je relatie, anders loop je het risico om elkaar te verliezen na verloop van tijd. Je zult niet alleen tijd moeten investeren in je kinderen, maar ook in jezelf en je relatie.

Ik moet toegeven dat het in het begin best moeilijk was; maar Sigrid en ik leerde er met vallen en opstaan mee omgaan en nu plannen we zo veel als mogelijk tijd in voor onszelf. Dit betekent samen dingen doen, maar ook met vrienden en alleen, net zoals het was voordat Rosanne in ons leven kwam. Dit houdt onze relatie gezond.

Twee weken geleden brachten we een lang weekend door in een bed & breakfast in Noorbeek/Slenaken in het zuiden van Limburg. Dit schitterend deel van ons land staat bekend om zijn gastvrijheid, lekker eten en vriendelijke mensen. Mijn schoonouders hadden een reeks activiteiten voor Rosanne gepland dus waren we ervan verzekerd dat Rosanne ook een leuke tijd zou hebben. Als wij het leuk hebben, verdient Rosanne dit ook.

Net als met onze vorige vakantie, zie eenvoud is de sleutel voor een leven zonder stress gebuikte we het weekend om bij te komen, te wandelen, om op te laden en om de stress uit ons systeem te halen. Het belangrijkste doel was echter om wat tijd samen door te brengen. Dit was een welverdiende vakantie en een groot succes, voor mijzelf en voor Sigrid. Het is verrassend om te zien hoe snel je kunt opladen in slechts een paar dagen tijd.

Investeer in je relatie

Tijd samen met je kinderen doorbrengen is belangrijk, opvoeden ook. Maar we blijven investeren in onze relatie en tijd samen doorbrengen, omdat we vinden dat dit ook heel belangrijk is. Op deze manier kunnen we bijkomen van het opvoeden en het ouderschap. Dit is goed voor ons, onze relatie, maar zeker ook voor Rosanne, omdat we vinden dat zij een gelukkiger kind zal zijn wanneer haar ouders minder moe zijn. Soms betekent opvoeden dat je een beetje minder moet zorgen voor je kinderen.

Verlies jezelf niet in het opvoeden en zorg dat je voldoende tijd hebt voor je kinderen, maar ook voor je relatie en voor jezelf. Investeer in je relatie.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment