Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Keuzes maken doe je bewust en met verantwoordelijkheid

De mogelijkheid om een bewuste keuze te maken is één van de dingen die mensen anders maakt dan dieren. In ons leven maken we constant keuzes en besluiten, bewust of onbewust, dag in dag uit. Sommige keuzes zijn rationeel, ander komen voort uit emoties zoals liefde of angst. Sommige keuzes maken we binnen een paar seconden, andere duren langer omdat we er een tijd over moeten nadenken voordat we beslissen. Keuzes maken is onderdeel van wie we zijn.

De beslissingen in ons leven kunnen klein zijn zoals het wisselen van rijbaan, welke kleren we dragen, drinken we koffie of thee of wat het beleg op ons broodje moet worden. We maken ook grotere beslissingen met de potentie om ons leven te veranderen zoals het kiezen van een opleiding, welke baan we nemen of het kiezen van een partner en het krijgen van kinderen.

Keuzes maken

We denken dat we alle keuzes zelf maken, bewust. Maar is dit wel zo? Hoeveel van deze keuzes worden er eigenlijk gemaakt door ons onderbewustzijn, zonder dat we hiervan bewust zijn? Het zal je verbazen hoeveel keuzes er op deze manier gemaakt worden. Mijn schatting is dat meer dan 90% van de keuzes die we maken, onbewust plaats vindt. Dit is een erg hoog percentage. Kun jij je voorstellen hoeveel je leven zal veranderen, ten goede, door dit percentage naar beneden te brengen en meer bewuste keuzes te gaan maken?

Laten we een gaan kijken naar de soorten beslissingen die we nemen. Ik heb ze onderverdeeld in drie categorieën:

1. Volledig bewuste keuzes

We zijn hierin niet gehinderd door conditionering en zijn ons volledig bewust van de keuzes die we maken. We gebruiken de informatie die ons beschikbaar is, wegen dit, kijken er naar vanuit alle mogelijke perspectieven en luisteren naar de signalen die ons lichaam ons geeft voordat we een beslissing nemen. We nemen volledig verantwoordelijkheid voor iedere keuze, wetend en voelend, dat dit het beste was om te maken.

2. Bewuste maar geconditioneerde keuzes – beïnvloed door ons onderbewustzijn

Deze keuzes zijn gekleurd, gebaseerd op ervaringen uit het verleden, angst, onze cultuur, familie, wat onze vrienden graag zouden willen dat wij doen, de media en ander bronnen. Ons onderbewustzijn speelt een belangrijk deel in hoe wij keuzes maken. Vaak denken we dat we een keus hebben, maar de manier waarop ons onderbewustzijn “geprogrammeerd” is bepaald de uitkomst van de beslissing. We zijn ons volledig bewust van de beslissing, maar niet waarom we hem maken.

3. Volledig onbewuste keuzes

Dit zijn keuzes die we maken zonder dat we het door hebben, zonder dat we het kunnen uitleggen. Dit kunnen keuzes uit gewoonte zijn of een beslissing die we nemen zonder de consequenties te overzien, voor onszelf en voor anderen. Het is net als de TV aanzetten, een kanaal kiezen, en aan het eind van de avond niet meer weten welke programma’s we gezien hebben. We leven op de automatische piloot, volledig onbewust. We geven de controle over ons leven uit handen en geven anderen vaak de schuld voor de gevolgen.

Keuzes maken met verantwoordelijkheid

Nu ik deze categorieën heb gepresenteerd; kijk eens in welke categorieën jij jouw keuzes het meest maakt. Is dit categorie 1? Prima. Zijn dit categorieën 2 en 3? Mooi, dit is de eerste stap op weg naar een meer bewustere manier van keuzes maken. Nu je hiervan bewust bent kun je het gaan veranderen. Het doel is om zoveel mogelijk bewuste keuzes te maken. Weten hoe en waarom je keuzes maakt, volledig bewust, zal je leven verrijken; hierdoor krijg je volledig controle en ben je de regisseur van je eigen leven: jij beslist en niemand anders.

Je kunt starten met te onderzoeken hoe je keuzes maakt. Stel je zelf de volgende vragen: Waarom neem ik deze beslissing? Wat zijn de voor en nadelen? Word ik beïnvloed door emotie of iets of iemand anders? Hoe voel ik mij?

Iedere beslissing is waarschijnlijk beter dan geen beslissing. Maak keuzes die goed voelen. Keuzes gemaakt uit angst zijn zelden goed. Maak beslissingen met je hart, voel wat goed voor jou is.

Tot slot

Wees je ervan bewust dat niemand perfect is. Er is geen mens die alleen maar goede en bewuste keuzes maakt. Zelfs al zijn we volledig bewust, dan nog zijn er dingen die niet zo gaan zoals we zouden willen. Wees niet te zwaar voor jezelf. Omstandigheden kunnen veranderen en niet alle informatie was voorhanden op het moment dat je een beslissing maakte. Wees je bewust van het feit dat je het juiste heb gekozen, gegeven de omstandigheden, met de informatie die toen voorhanden was.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment