Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Er is veel te leren van mensen die we niet mogen of haten

In onze dagelijkse communicatie met anderen zijn er mensen die we mogen en anderen niet. Sommige geven ons inspiratie, sommige maken ons aan het lachen en weer anderen geven ons reden tot nadenken. Dit is allemaal normaal en onderdeel van wie we zijn. Soms ontmoeten we mensen die we direct niet mogen of haten. Ze lijken alles te vertegenwoordigen wat wij niet zijn. Ze maken ons nerveus, gestresst of zelf boos. Ze maken een heleboel negatieve emoties in ons los. Het lijkt wel of we allergisch voor ze zijn.

Heb jij je ooit afgevraagd waarom dat is? Ik denk namelijk dat je een heleboel kunt leren van de mensen die je niet mag of zelfs haat.

Mensen die we mogen hebben eigenschappen waar we ons mee kunnen identificeren. Ze zorgen ervoor dat we ons goed voelen, maken ons blij, ze inspireren ons. We bewonderen ze omdat ze iets representeren wat onderdeel is van onze persoonlijkheid of wat we zelf zouden willen zijn. Aan de andere kant: Mensen waar we allergisch voor zijn, of haten, hebben eigenschappen die niet bij onze normen en waarden passen. Ze representeren iets wat we niet zijn of niet willen zijn. We denken dat we niets gemeen met ze hebben.

Maar is dit wel zo? Wat als er meer aan de hand is dan wat we in eerste instantie denken. Kan het zijn dat de reden waarom we ze niet mogen een verborgen deel van ons wakker maakt? Een deel dat we niet kennen of hebben verwaarloost? Kijk eens naar het volgende voorbeeld:

Suzanne is directeur van een software bedrijf. Ze heeft hard gewerkt om te bereiken waar ze nu is. Suzanne is altijd druk met haar werk (ook in het weekend), een workaholic, en geniet van alles wat ze doet. Ze gaat nauwelijks op vakantie omdat het werk zo belangrijk voor haar is. Ze verwacht dezelfde houding van maar medewerkers. Suzanne kan met de meeste mensen goed overweg. Iedereen behalve mensen die lui zijn, geen verantwoordelijkheid willen nemen en geen zichtbaar doel in hun leven hebben. Precies het tegenovergestelde van Suzanne’s persoonlijkheid. Suzanne is meestal erg vriendelijk en beleefd, maar wanneer ze mensen ontmoet met deze persoonlijkheidskenmerken reageert ze furieus. Waarom? Ze heeft iemand ontmoet die een deel van haar raakt, hiermee resoneert, dat ze niet kent.

Wanneer iemand dit soort reacties in ons losmaakt is er een grote kans dat deze persoon iets in ons losmaakt waar we niet voldoende aandacht aan hebben geschonken. Dit kan een deel van ons zijn dat we genegeerd hebben of nog moeten ontwikkelen. In Suzanne’s geval geeft ze zichzelf geen rust. Daarom maken mensen die deze eigenschap vertegenwoordigen een dergelijke emotionele reactie bij haar los. Het genegeerde deel van haar schreeuwt als het ware om aandacht. Met andere woorden: Suzanne moet haar “luie” kant wat meer gaan ontwikkelen.

Ik nodig je uit dit in jezelf te onderzoeken. Als mensen een sterke emotionele reactie in je kunnen losmaken, als we ze niet mogen of haten, vraag jezelf dan af: Waarom is dit? Wat zegt dit over mij? Wat doet deze persoon en waarom reageer ik hier zo op? Wat is het dat ik afkeur en is er misschien een verborgen deel van mij dat hierop reageert? Kan het zijn dat ik dit niet voldoende aandacht heb gegeven? Moet ik het gaan ontwikkelen? Ik denk dat er heel veel te leren is van mensen die we niet mogen of zelfs haten.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment