Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Verminder stress door te mediteren

Is het niet raar dat in voorbereiding voor iets wat ontspannend of leuk zou moeten zijn, zoals een vakantie, we meestal veel stress ondervinden om dit “stressvrije” doel te bereiken? Stress is een manier van leven geworden. Gelukkig zijn er veel manieren om stress te verminderen. Mediteren is daar één van.

Vakantiestress

Wanneer ik vroeger op vakantie ging waren de laatste dagen op kantoor meestal zeer stressvol: Kan ik alles wel op tijd af krijgen? Wat zal er gebeuren wanneer ik er niet ben? Kunnen ze het wel aan? Wat als er iets fout gaat? En hoeveel werk ligt er op mij te wachten wanneer ik weer terug ben?

Op vakantie gaan betekende veel lange werkdagen in de week voor en na de vakantie. De eerste vakantiedagen had ik altijd hoofdpijn, was rusteloos en had andere ontwenningsverschijnselen veroorzaakt door stress. Hierna had ik een aantal stress vrije dagen, maar zodra ik weer terug was op kantoor was ik bijna onmiddellijk mijn relaxte gevoel (en de vakantie) weer vergeten. Hierna ging ik weer op in het gehaaste patroon met veel stress.

Stress is normaal geworden

Stress is zo normaal in ons dagelijks leven dat we het als norm zijn gaan beschouwen in plaats van als uitzondering. We maken ons zelf zo druk, zijn er verslaafd aan, dat wanneer we echte rust ervaren we er niet mee kunnen omgaan.

We kijken zelfs wat achterdochtig naar mensen die een stress vrij leven leiden: er moet wel iets fout aan ze zijn. Het is net als een toerist, voor het eerst in Engeland, denkende dat ze daar (hem tegemoetkomend op de zelfde weghelft) allemaal aan de verkeerde kant van de weg rijden!

Stress is niet normaal

Stress is niet normaal. Te veel stress is slecht voor onze gezondheid. Stress kan goed zijn in bepaalde situaties, b.v. als er gevaar is, maar niet altijd. Voordurend in een staat van stress verkeren, kan leiden tot ziekten zoals depressies en een verhoogde de kans op een hartaanval.

Als je kijkt naar de natuur heeft alles zijn eigen ritme en is niets gehaast. Dieren ontwaken met het eerste daglicht en gaan slapen wanneer het donker wordt. Niets is geforceerd, alles is natuurlijk. Dit is één van de reden waarom de natuur ons zo kan ontspannen; het is een herinnering aan onze natuurlijke staat.

Helaas hebben de meeste mensen zich zo vervreemd van deze natuurlijke staat dat stress de norm is geworden; zeker in onze westerse samenleving. We werken lange dagen, leven in steden ver van de natuur, werken onder onnatuurlijke omstandigheden en staan onder constante druk om te presteren. We leven in ons hoofd in plaats van in ons lijf. We worden gebombardeerd door een overvloed aan prikkels en informatie en kunnen daardoor niet meer luisteren naar of omgaan met de subtiele en niet zo subtiele signalen die ons lichaam ons geeft. Denk hierbij aan vermoeidheid, lusteloosheid, verkoudheid en hoofdpijn. We nemen vaak een paracetamol en gaan dan gewoon weer verder; zonder naar de oorzaak te kijken.

Is het geen tijd om deze cyclus te breken? Een natuurlijke omgeving is de beste remedie voor stress. Ik breng daarom zoveel tijd als mogelijk door in de vrije natuur. Het brengt mij altijd terug naar mijn natuurlijke, stressvrije, staat waarin ik mij niet gehaast of geforceerd voel.

Mediteren

Meditatie doet hetzelfde. Mediteren is stilstaan bij jezelf en alles aan je voorbij laten gaan. Mediteren is voelen. Het mooie aan mediteren is dat je het bijna overal en altijd kunt doen. Je kunt mediteren voor 10 minuten, 20, 30 of langer is. Het is aan jou. Zelfs 5 minuten per dag is effectief. Als je mediteert op reguliere basis, b.v. iedere dag, kom je steeds meer in contact met je gevoel. Dit voelt misschien onnatuurlijk in het begin (zeker als je altijd druk bent, vol met stress), maar na een tijd zul je merken dat het steeds beter gaat en het gespannen gevoel kunt loslaten.

Door te mediteren kun je stress en spanning verminderen en herstel je de natuurlijke balans tussen lichaam en geest. Sinds ik mediteer ervaar ik minder stress en kan bijna iedere uitdaging aan. Ik heb meer plezier en ben een gelukkiger persoon.

Mediteren kun je op verschillende manieren leren en doen. Kies de methode die het beste bij je past. Je kunt het zelfs integreren met je dagelijkse bezigheden; het hele leven wordt zo een meditatie. Wil je meer weten over mediteren, lees dan mijn artikel: Wat is meditatie?

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment