Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Wie ben ik: Op zoek naar het ware zelf

Één van de doelen die ik als life coach en met deze website heb is om mensen meer bewust maken van wie ze zijn en hoe ze hun ware, authentieke, zelf kunnen ontdekken. De meeste van mijn artikelen zijn een uitnodiging om dit te gaan onderzoeken zodat dit de start kan zijn van een bewuster leven. Dit artikel is hier geen uitzondering op en gaat over de vraag “Wie ben ik?”.

Wie ben ik? Als je mij zou vragen wie ik ben dan kan ik je verschillende antwoorden geven. Ik kan je vertellen dat ik een vader en echtgenoot ben, een manager, een facilitator en coach, een blogger, iemand die graag reist en wandelt in de bergen of gewoon een aardige jongen is die van een goed glas wijn kan genieten. Ik kan je ook vertellen dat ik mij graag casual kleedt en soms meer formeel. Ik denk dat al het bovenstaande waar is, maar wat is de ware definitie van mij? Is dit mijn ware identiteit, is dit mijn ware ik?

Veel mensen verwarren de rollen die ze spelen met hun ware identiteit; degene die ze werkelijk zijn achter alle overtuigingen, façades en overlevingsstrategieën die ze ontwikkeld hebben als kind. Ze hebben zich hiermee geïdentificeerd en zijn misschien allang vergeten wie ze echt zijn. Onze samenleving speelt hier ook een rol en het is moeilijk om weerstand te bieden aan alles wat ons verteld wordt door de media, vrienden en familie, werk en andere bronnen.

Wie ben ik?

Ik denk dat jezelf vragen: “Wie ben ik” de meest belangrijke vraag is die je jezelf kunt stellen. De vraag alleen al kan het begin zijn van een zoektocht om je ware zelf te ontdekken. Als je wilt, denk hier dan eens over na:

 • Ben ik mijn werk?
 • Ben ik mijn status?
 • Ben ik mijn bankrekening?
 • Ben ik de auto waarin ik rij?
 • Ben ik de kleren die ik draag?
 • Ben ik wat anderen vinden dat ik moet zijn?
 • Ben ik mijn geloof?
 • Ben ik mijn woede of frustratie?
 • Ben ik mijn angst?
 • Ben ik mijn blijdschap?
 • Ben ik mijn gedachten?
 • Wie ben ik?

Ik denk dat mensen veel diepere lagen hebben dan wat zichtbaar is aan de buitenkant. Aan de buitenkant spelen we alleen maar een rol. Iemand die altijd boos is kan zijn onzekerheid hiermee verhullen. Iemand die vaak grappig is wil zijn verdriet verbergen. We zijn als een ui die je kunt pellen om uiteindelijk tot de kern van ons bestaan te komen. Iedere laag brengt ons dieper en dichter bij ons zelf. De truc is om onszelf zo te ontrafelen dat onze ware identiteit, ons ware zelf, te voorschijn kan komen.

Wanneer dit gebeurd, hebben we eindelijk gevonden wie we zijn. We hebben onze ware zelf gevonden die misschien verborgen was in de kelder van onze ziel sinds onze kinderjaren. Nu is de tijd gekomen om onze ware zelf vrij te laten. Nu is de tijd gekomen om onze ware zelf te ontwaken. We kunnen eindelijk een vrij leven leiden, vrij van alle rollen, vrij van alle beperkingen die we voor onszelf hebben aangebracht.

Ten slotte, om dit artikel af te sluiten: Er is een ander reden waarom het zo belangrijk is om uit te vinden wie we zijn. Er is veel haat en woede in de wereld. Mensen denken anders te zijn vanwege hun ras, geloof of de taal die ze spreken. Als je op zoek gaat naar je ware zelf en diep genoeg durft te gaan zul je uiteindelijk ontdekken dat we helemaal niet zo verschillend zijn. In de kern van ons wezen zijn we allemaal hetzelfde.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment