Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Gebruik de kracht van positief denken om je leven te veranderen

Als life coach en iemand die echt geïnteresseerd is in mensen heb ik geleerd te luisteren en te observeren. Ik kijk hoe mensen zich gedragen, hoe ze bewegen, hoe ze ademen, wat hun gezichtsuitdrukking is en luister naar wat ze te zeggen hebben. Je kunt veel leren door goed te observeren en te luisteren.

Het zal geen verrassing zijn dat de manier waarop we denken ons communiceren, naar anderen, zal beïnvloeden. Als je positief denkt zul je met meer positieve woorden spreken dan iemand met negatieve gedachten. Als je vol zelfvertrouwen bent zul je spreken met zelfvertrouwen en gebruik je krachtige heldere woorden. Als je minder zelfvertrouwen hebt zullen je woorden minder krachtig en duidelijk zijn. Het veranderen van je denken en hoe je spreekt tot anderen zal een grote impact hebben op je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Er is nog een andere reden waarom de manier waarop we denken en praten zo belangrijk is. Gedachten en woorden zijn als een computer programma voor ons brein. Je geeft je zelf letterlijk instructies met je gedachten en woorden die je gebruikt; deze instructie worden vervolgens opgeslagen en uitgevoerd door je onderbewustzijn.

Positief denken

Kijk eens naar de volgende twee voorbeelden, uitgesproken door twee verschillende personen. Ze willen allebei een project voltooien:

  • Voorbeeld 1: “Ik denk dat ik vandaag aan dit project ga werken.”
  • Voorbeeld 2: “Ik ga dit project vandaag voltooien.”

In het eerste voorbeeld is het niet echt waarschijnlijk dat het project klaar komt. Je kunt horen wat de persoon uit voorbeeld 1 denk, hij is slechts over het project aan het nadenken en werkt er niet aan. De persoon in voorbeeld 2 is veel duidelijker en spreekt met zelfvertrouwen. Hij is vastbesloten om het project af te krijgen. Dit maakt het verschil.

Hieronder zijn twee volgende voorbeelden. Deze keer over dwingende gedachten:

  • Voorbeeld 3: “Ik moet werken.”
  • Voorbeeld 4: “Ik wil werken.”

Voorbeeld 3 noem ik een dwingende gedachte. De gedachte zelf kan stress veroorzaken omdat je dingen “moet” doen. Voorbeeld 4 is een meer bevrijdende gedachte omdat je hier een bewuste keus maakt dat je wilt werken. “Ik wil” i.p.v. “ik moet”.

Tot slot de laatste twee voorbeelden. Beide betekenen hetzelfde, maar met verschillende woorden:

  • Voorbeeld 5: “Ik wil niet arm zijn”
  • Voorbeeld 6: “ik ben rijk”

Onze hersenen kunnen een ontkenning zoals nee niet goed interpreteren. Ik voorbeeld 5 betekend dit dat ons onderbewustzijn dit oppikt als “Ik wil arm zijn”. Voorbeeld 6 is beter omdat we onszelf hier de boodschap geven dat we al rijk zijn (wat de start kan zijn voor een nieuwe manier van denken). Wat denk je dat er gebeurt als je tegen je kinderen het volgende zegt: “Raak de vaas niet aan”?

Er is een gezegde: Als je iets wilt veranderen in je leven, verander dan je gedachten. Ik denk dat dit echt waar is. Je kunt jarenlang gestudeerd hebben, maar als het er op aan komt is het de manier waarop je denkt en hoe je communiceert met andere bepalend hoe succesvol je uiteindelijk bent.

Het veranderen van je gedachten begint met observeren, bewust, hoe je denkt en spreekt met anderen. Luister naar de woorden die je gebruikt. Zijn ze positief of negatief? Herken je een patroon? Wees extra alert op beperkende gedachten of gedachten die dwingend zijn. Zodra je jouw beperkende of zelf saboterende gedachten geïdentificeerd hebt kun je ze gaan vervangen door gedachten die positiever en krachtiger zijn. In het begin kan dit best wel een uitdaging zijn; dus sta jezelf toe om fouten te maken. Alle begin in moeilijk.

Uiteindelijk zul je zien dat je er steeds beter in gaat worden. Wanneer je het onder de knie hebt heb je het juiste instrument in handen om je leven te verbeteren. Verander je gedachten, verander je leven. Gebruik de kracht van positief denken om je leven te veranderen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment