Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Wees eerlijk en stop met liegen naar jezelf en naar anderen

Eerlijkheid is iets wat we allemaal waarderen. Vaak voelen mensen het als een persoonlijke aanval als andere mensen liegen. Het is een eigenschap waar we graag zonder kunnen; als het tegen ons gericht is. Maar hoe zit het met onszelf, als we zelf liegen, is dat niet net zo slecht, of erger, als wanneer mensen tegen ons liegen? En hoe zit het met liegen tegen onszelf? Wie houden we dan eigenlijk voor de gek?

Wees eerlijk

Tijdens een bezoek aan San Francisco, een aantal jaar geleden, kwam ik een zwerver tegen met het volgende bord:

“Let’s be honest I need a beer (laten we eerlijk zijn, ik wil een biertje)”

Kijk, dat is wat ik nu eerlijk noem! Ik heb erg gelachen die dag en wenste dat iedereen zo eerlijk en wijs kon zijn als die man. Hij deed zich niet beter voor dan hij was en speelde geen rol, zoals de meeste mensen doen, hij zei alleen wat hij wilde. Zou het niet prachtig zijn als iedereen zo duidelijk kon zeggen wat ze echt wilden? Zou het niet prachtig zijn als iedereen zou stoppen met liegen en doen alsof?

Waarom liegen mensen?

Voordat ik verder ga moet ik eerst iets bekennen. Ik lieg. Ik probeer van de gewoonte af te komen, maar soms doe ik het toch. Meestal zijn het leugentjes om bestwil of soms iets groter om te verhullen dat ik iets niet heb gedaan of vergeten ben te doen. Soms houd ik de waarheid voor mijzelf om anderen niet te kwetsen. Ik denk dat ik niet de enige ben, want liegen is iets wat veel mensen doen.

Misschien jij, ik zeker niet! Is dit wat je nu denk? Kijk eens naar de onderstaande lijst. Nadat je hem gelezen hebt, kun je dan eerlijk zeggen dat je niet liegt? Niet naar anderen en niet naar jezelf?

 • Dwangmatige leugens, pathologisch liegen
 • Grote leugens
 • Leugentjes om bestwil
 • Bluffen
 • Roddelen
 • Informatie voor jezelf houden
 • De halve waarheid vertellen
 • Dingen beter voorstellen dan ze werkelijk zijn
 • Vaag zijn naar anderen
 • Emoties en gevoelens voor jezelf houden
 • Tonen van valse emoties om te krijgen wat je wilt (emotionele chantage)
 • Het spelen van een rol zoals “de stoere man” of “de bitch” terwijl dit niet is wat je werkelijk bent
 • Het maken van valse, of loze, beloftes aan jezelf zoals: “aan het eind van de maand stop ik met roken”

Nu we geconcludeerd hebben dat we allemaal wel eens liegen, sommige meer dan anderen, wil ik de volgende vraag voorleggen: Waarom is liegen zo slecht? Voor mij zijn er drie redenen:

Ten eerste, de meest voor de hand liggende reden, is dat liegen een slechte eigenschap is. Je kunt het letterlijk voelen in je lichaam, als een negatief gevoel, wanneer je liegt. Je kunt mensen echt kwetsen met een leugen. Iemand voor de gek houden werkt voor een tijd maar uiteindelijk zal de waarheid aan het licht komen. Ook kan het geweten gaan knagen, stress veroorzaken, en je misschien zelfs ’s nachts wakker houden. Dus waarom zou je zoveel negatieve energie gebruiken om te liegen, fouten te verhullen, excuses verzinnen, geheimen bewaren en dit ook nog uit elkaar proberen te houden (je moet immers bij gaan houden wie je wat verteld) als het veel simpeler is om gewoon de waarheid te vertellen? Probeer het eens, en je zult het zien.

Ten tweede, als je liegt, geheimen hebt, een rol speelt, of je anders voordoet dan je bent, zullen mensen dit merken. Is het niet bewust dan wel onbewust. Je zult niet authentiek overkomen. Mensen voelen dat er iets aan de hand is, zonder exact te kunnen vertellen wat het is. Dit verminderd het vertrouwen en ze zullen zich ook niet openstellen naar jou toe. Misschien dat ze zelfs gaan liegen. Is dit wat je wilt?

En de derde reden: waarom zou je liegen naar jezelf? Als je niet eerlijk kunt zijn naar jezelf, kun je dan ook verwachten dat anderen dat wel zijn?

Stop met liegen

Stop met liegen naar jezelf en naar anderen. Het maakt je leven een stuk gemakkelijker. In plaats van liegen, je anders voordoen of vaag bent over alles, zul je meer authentiek zijn en zo ook overkomen. Je zult meer in verbinding staan met wie je werkelijk bent. Geen geheimen meer, wees zo open als mogelijk en gooi alle excuses overboord. Wees eerlijk vanaf nu!

Ik maak een bewuste keus om de leugens uit mijn leven te bannen. Ik maak een bewuste keus om zo echt en authentiek te zijn als ik werkelijk ben. Ik zal heus wel een paar fouten maken, maar uiteindelijk zal het lukken. Ik ban de leugens uit mijn leven. Doe je met mij mee? Wees eerlijk en stop met liegen naar jezelf en naar anderen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

20 comments… add one
 • Marilyn Jun 28, 2010, 5:05 pm

  Ik ben het volledig met u eens, maar ik heb een groot probleem, mijn man beliegt me over grote als kleine dingen. Hij gelooft zijn eigen leugens. Wat kan ik doen zodat hij minder tot niet meer liegt. Onze relatie gaat eraan kapot.

 • patrick Jun 30, 2010, 11:16 am

  Als iemand liegt in een relatie gaat het om een aantal zaken. Degene die liegt en degene die eronder lijdt en de relatie tussen beide. Ook heeft het te maken met onze eigen perceptie en definitie over liegen. Wat voor jou een leugen is hoeft dit niet altijd te zijn voor jouw man. Onder liegen zit vaak angst. Angst om gekletst te worden of angst om een bepaalde pijn te voelen. Dit is vaak pijn uit het verleden.

  Het is erg moeilijk om hier wat mee te kunnen zonder jou, of nog beter jullie beide, gesproken te hebben. In een relatie heb je te maken met een krachtenveld waarbij beide partners, vaak onbewust, gedrag bij de ander uitlokken. Soms zitten beide partners gevangen in een machtstrijd.

  Je zegt dat hij zijn eigen leugens gelooft, kun je hier een voorbeeld van geven?

  Kijk of je iets met de volgende vragen kunt: Liegt jouw man altijd of alleen in bepaalde situaties? En welke zijn dit dan? Is er een bepaald patroon te herkennen? Als jouw man liegt, wat doet dit dan met jou? Hoe voelt dit? Welk gedrag ga jij dan vertonen? Probeer de situatie eens te bekijken vanuit de rol van een onafhankelijke observator. Wat valt je dan op?

  Heb je al eens een open en eerlijk gesprek met hem hierover gevoerd? Wat was zijn reactie?

  Een sessie met een goede coach of relatie therapeut kan voor jullie beide zeer verhelderend zijn.

 • Sylke Aug 23, 2011, 8:47 am

  Beste Patrick, Ik ben Nederlandse en mijn vriend is Turks. Hij heeft een paar keer gezegd dat een leugenaar ben. Nou moest ik een mobieltje voor hem kopen. Hij drong erop. Uiteindelijk na zoveel dagen deed ik het. Ik zou naar Madrid gaan omdat hij daar voor zijn werk zat. Ik had de trein naar het vliegveld gemist maar dat geloofde hij niet! Ik word hier helemaal nerveus van. Ik ben helemaal niet preuts en ik heb hem gezegd dat ik het niet leuk vond dat hij mij een leugenaar vond. Nu hij komt uit een cultuur waar de vrouwen niks geteld zijn. Zou hij vervelend doen omdat hij bang is dat ik straks met een andere man er van door ga? En ben ik een leugenaar?

 • patrick Aug 25, 2011, 9:51 pm

  Beste Sylke,

  Het lijkt mij niet dat je een leugenaar bent. Je vertelde het immers aan hem zoals het gegaan is. Waarom hij zo reageert, daar kan ik helaas alleen naar gissen. Iedereen reageert nu eenmaal op een andere manier op bepaalde situaties en zit anders in elkaar. Ook spelen hier de verschillende rollen die jullie bewust en onbewust spelen als jullie met elkaar omgaan en misschien de verschillende in de cultuur waarin jullie zijn opgegroeid.

  In sommige gevallen kunnen mensen erg de schuld bij anderen leggen (zonder naar hun eigen rol te willen kijken) wanneer ze ergens door geraakt worden. Jaloersheid kan het ook zijn. En zo kunnen er nog wel een paar redenen zijn.

  Mag ik een andere vraag stellen, hoe veilig voel jij je in deze relatie en hoeveel balans is er tussen jullie?

 • anoniem Dec 31, 2011, 2:57 am

  Beste Patrick,
  Ik lieg echt over het minste!
  Ik lieg zoveel over dingen dat ik niet heb, ook over dat ik een model ben geweest.
  Ik lieg zoveel tegen mijn vriendinnen en ik voel me er zo rot bij!
  En de leugens blijven maar komen.
  Als ik een leugen vertel bv over dat ik een nieuwe trui heb gekocht en ze vragen me de dag achter die trui ja, dan komt er weer een leugen en na die leugen volgt er nog één en nog één.
  Ik ben het echt beu om mensen voor de gek te houden.
  Vooral mijn vrienden.

 • patrick Jan 14, 2012, 9:03 pm

  Beste Anoniem,

  Misschien is het nu tijd om te stoppen. Liegen kost je duidelijk veel energie, en toch doe je het. Een ingesleten gewoonte die maar niet wil stoppen.

  Belangrijk is om te weten wat de oorzaak is. Heeft het met zelfvertrouwen te maken? Of is het angst om niet goed genoeg te zijn? Kun je daar wat meer over vertellen?

 • Essie Jan 19, 2012, 2:53 pm

  Mensen willen anderen niet kwetsen, zodoende liegen ze. Ik verkies altijd de pijnlijke waarheid boven een leugen.
  Ik voel mezelf dan ook zwaar onderschat als iemand tegen mij liegt… dat heb je toch meteen door.

  Ik zal nooit liegen om mezelf beter over te laten komen. Ik lieg zelf haast nooit. Het kan wel zijn dat ik dingen niet vertel om de lieve vrede te bewaren maar dat vindt ik niet hetzelfde als liegen.
  Stel je voor: Twee vriendinnen zeggen akelige dingen over elkaar en jij zit ertussenin. Natuurlijk zeg je niet tegen beide meiden wat de ander gezegd heeft, dan krijg je ruzie… en de boodschapper krijgt ook vaak de schuld.

 • lou Mar 3, 2012, 12:26 pm

  Ik heb ik mijn pubertijd gemerkt hoe makkelijk het is om mensen voor de gek te houden. Je vertelt een verhaal waar je zelf goed in naar voren komt, het maakt je interessanter en mensen geloven het en gaan je op een bepaalde manier zien. Ik voelde me toen wel interessanter maar zeker niet beter want ik zelf wist wel beter. Het feit dat het zo makkelijk is en je niet je eigen kracht gebruikt heeft mij doen besluiten om geen leugens meer te vertellen. Het was een puberdingetje maar heb toen wel een conscious decision genomen om eerlijk te zijn, altijd. En ik kan zeggen dat ik door die beslissing een transparant leven heb. Geen gedraai of gedoe. Jammer genoeg heb ik vrienden om mij heen gehad die niet voor de waarheid gingen en nu een vriendje ;-(. Ik vind liegende mensen zwak, ze durven niet naar zichzelf te kijken maar maken er maar een mooi verhaal van. Hoe mooi is het juist om jezelf te accepteren en naar de buitenwereld te tonen, pas dan leef je een waarachtig leven, juist ook voor jezelf.

 • anoniem Jul 7, 2012, 10:46 pm

  Ik heb een heel groot probleem ik lieg echt om de kleinste dingen en dan vooral op school tegen vriendinnen. Ook lieg ik tegen mijn vader en moeder , die komen er altijd achter en worden dan boos , dat snap ik natuurlijk ook wel heel goed.
  Ik lieg vooral over dat wij rijk zijn (op school) , en dat we altijd genoeg geld hebben enzo. We zijn niet arm maar ook niet zo rijk. Ik neem vaak geld mee naar school om in de pauze dingen te kopen , omdat ik dan denk dat mensen echt geloven dat ik rijk ben. Dat werkt volgensmij wel , helaas anders was ik er misschien wel mee gestopt.

  Ik weet ook heel goed wat de oorzaak is van het liegen.
  Vroeger werd ik heel erg gepest en had ik maar 1 echte vriendin maar toen ik naar de middelbare ging, verhuistte zij naar een andere provintie. Ik was haar kwijt en was heel erg bang om opnieuw gepest te worden. Met als gevolg dat ik leugens ging vertellen. Maar dit gaat echt tever , dat weet ik zelf ook heel erg goed het kost me ook ontzettend veel energie. Ik lieg zelfs tegen mijn vriendje die voor MIJ gestopt is met roken. Ik vind echt dat ik hem niet meer waard ben als ik niet stop met liegen.

  a.u.b. help me , ik zit echt in de stress

 • patrick Jul 19, 2012, 4:15 pm

  Beste Anoniem,

  Belangrijk is dat je dit met iemand kunt delen. Hopelijk dat het hier doen van je verhaal al help.

  Wat je verteld heeft veel met je eigen zelfbeeld te maken. Als je je zelfbeeld aanpakt, pak je ook het liegen aan. Ga dus op zoek naar iemand die je kan helpen met, of een boek of cursus over, zelfvertrouwen. Op mijn aanbevolen boeken pagina staat b.v. een boek over zelfvertrouwen.

  Als coach kan ik je natuurlijk ook verder helpen, maar dan zul je langs moeten komen voor een consult of inschrijven voor de cursus zelfvertrouwen.

  Veel succes, Patrick

 • Erik Aug 21, 2012, 5:02 pm

  Mijn ex vriendin loog op de eerste date over hoe lang ze vrijgezel was, hoe lang die relatie geduurd had en of ze nog contact had (gehad) met die persoon. Het waren allemaal ‘ luchtige’ vragen tijdens een eerste date die ik ook (wel eerlijk) beantwoord heb.. al snel kreeg ik echter een onbehaaglijk gevoel en werden er dingen verteld die qua ‘ tijdlijn’ niet konden kloppen met haar verhalen en hierdoor werd ik erg achterdochtig; ik kende mezelf er niet van terug… uiteindelijk wilde ik het naadje van de kous weten en al mijn vragen zorgden ervoor dat mijn vriendin haar gevoel voor mij verloor en de relatie strandde… voor mij is het nog steeds erg moeilijk dit een plek te geven… had ik het moeten laten rusten? had zij schoon schip moeten maken toen er leugens uitkwamen? ik heb er enorm veel spijt van dat ‘ het verleden’ een nieuwe relatie tussen 2 mensen die veel van elkaar hielden kapot heeft gemaakt…

 • patrick Aug 25, 2012, 7:55 pm

  Beste Erik,

  Ik heb je een mail gestuurd naar aanleiding van jouw vraag. Mocht je nog vragen hebben, laat het maar even weten.

  Patrick

 • Mikel Dec 14, 2012, 7:24 am

  Ik herken dit maar al te goed. Ik was als kind ook een zeer erge leugenaar. Ben hierdoor flink op de koffie gekomen, iedereen kwijtgeraakt, niemand geloofde mij nog.
  Ik ben gelukkig een eerlijk leven gaan leiden. De laatste jaren merk ik echter dat steeds meer mensen zijn gaan liegen. Overal om mij heen zie ik leugens.
  Ik vraag mij nu af of mensen echt meer zijn gaan liegen, of valt het mij nu gewoon meer op? Aan de andere kant, als je doctoren/psychiaters/psygologen al ziet liegen, welke kant lijkt het dan op te gaan? Mijn beeld van de mens is erg slecht geworden de laatste tijd. Dit maakt mij depressief.

 • julia Jan 5, 2015, 9:22 am

  Ik ben een nieuwe relatie begonnen toen ik nog in een andere relatie zat. Me voorgedaan alsof ik al een jaar vrijgezel was, alsook over wie ik ben… nog enkele maanden smsen gestuurd naar mijn ex. Mijn nieuwe partner kwam hierop uit en leeft nu met schrik dat hij opnieuw bedrogen zal worden. Ik zie die smsen nt als bedrog…dus ik maak mezelf leugens wijs…
  Mijn partner blijft hier 2jaar later steeds op terugkomen , wil details ook over mijn verleden maar ik weet deze nt meer allemaal. Ik probeer in de mate van mogelijke hier correct op te antwoorden maar ik weet die details nt meer allemaal. Met als gevolg dat ik niet telkens hetzelfde vertel en mijn partner zegt dat ik daar constant over lieg.
  Ik wil dit niet meer…ik kan er niet meer mee om en hij ook niet. Ondertussen is ons paar maanden oude dochter de dupe van mijn gedrag in het verleden.

 • anoniem Aug 10, 2015, 11:08 am

  Kan iemand die pathologisch liegt daarvan afkicken/mee stoppen of is dat iets wat iemand altijd zal blijven doen en waar die persoon nooit meer van afkomt? Dus eenmaal een pathologisch leugenaar, altijd een pathologisch leugenaar? Is het het waard om daarin te investeren of gewoon keihard wegrennen en nooit meer omkijken?

 • patrick Aug 27, 2015, 11:26 am

  Dat is een lastige vraag. Mijn ervaring is dat iemand pas wil en kan veranderen als hij/zij een punt heeft bereikt dat het echt niet verder kan zo. Maar dat moet dan wel bij de persoon zelf vandaan komen. Motivatie van buiten werkt vaak maar tijdelijk.

 • jill Sep 9, 2015, 2:53 pm

  hoi patrick,

  ik ken me vriend nu 3,5 jaar, en hij heeft over alles gelogen en liegt nog steeds.
  Hij vertelde over een eigen zaak zijn naam leeftijd dat bleek dus allemaal niet te kloppen. Hoe oud hij echt is weet ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet.
  Hij verteld mensen over dat hij een engelse vriendin heeft en achteraf komt uit dat hij mij bedoelde terwijl ik gewoon hollands ben. Als ik vraag heb je een nieuwe broek moet daar zelfs over gelogen worden. Hij stuurt me smsjes met daarin ik ben thuis op me hometrainer, blijkt dat hij achteraf op zijn werk zit..
  Ik heb hem voor alles vergeven maar hij wil niet begrijpen dat ik hem niet meer vertrouw en erg onzeker wordt en dat dit tijd nodig heeft waar ook hij in moet investeren als hij ook met mij verder wilt. Dan gaat het weer 2 weken goed en dan komt de volgende leugen weer. Het is niet zo bij mij dat het 2 wkn goed gaat en dat ik dan gelijk het vertrouwen terug heb, zeker niet als hij om de 2 wkn blijft liegen… Hoe krijg ik hem aan zijn verstand dat liegen en kwetsend is??

  ik hoop op een reactie want ik zit echt met me handen in het haar

 • patrick Sep 12, 2015, 11:02 am

  Beste Jill,

  Belangrijk is om eerst uit te zoeken waar het liegen bij hem vandaan komt, dan kun je beter (samen) op zoek gaan naar de oplossing. Ik heb hier net een nieuw artikel over geschreven. Hopelijk heb je hier wat aan: https://patrickschriel.nl/2015/09/12/waarom-liegen-mannen-en-vrouwen-tegen-hun-partner/
  Wel is belangrijk dat hij zelf zijn gedrag wil veranderen. Maak hem dus bewust wat het liegen echt met je doet. Let ook op jouw eigen grenzen!

 • Mitja May 10, 2016, 7:58 pm

  Echt liegen kan ik niet zeker niet over mijn gevoelens, veel te open, en eerlijk naar anderen deel mijn angste, verdriet, vreugde blijdschap. Hoe komt het dat ik dan altijd mensen tegen kom die over belangrijke zaken liegen, vreemdgaan, zeggen dat je baan hebt, enz enz echt liegen dus. Zelf ben ik er achter gekomen dat het niet kunnen liegen te maken heeft met misbruik in mijn kinderen jaren zolang met dat geheim, leugen gelopen dat ik als tegen reactie heel erg eerlijk ben. Blijft dus de vraag waarom ik steeds de leugenaars tegen kom wil hier echt vanaf !! Het is net of ik de signalen van leugenaars niet begrijp!

Leave a Comment