Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Krijg inspiratie uit de kracht van het niets doen

Wat is inspiratie? Hoe krijg je inspiratie? Er zijn vele definities maar voor mij is inspiratie een inzicht of een idee dat een nieuw perspectief op iets kan geven. Het kan ook een compleet nieuw idee zijn, iets waar ik nog nooit aan gedacht heb. Inspiratie geeft mij richting en kan leiden tot een nieuw doel in mijn leven. Zonder inspiratie kan er geen positieve verandering plaatsvinden.

Kunstschilders en schrijver hebben inspiratie nodig. Het is de bron waar vanuit ze creëren. Zonder inspiratie zijn ze verloren. De beste ideeën uit de zakenwereld of de politiek komen voort uit inspiratie, een klein idee dat kan leiden tot iets groots. Al onze beste beslissingen starten met inspiratie.

Het is grappig om te zien hoe ik mijn inspiratie krijg; of vind de inspiratie mij? Soms is het een klein idee, dat ik zo snel als mogelijk moet opschrijven voordat ik het weer vergeet. De meeste artikel van deze site zijn op die manier gestart; zelf deze. Ik maak een snelle notitie in mijn Blackberry wanneer ik een idee krijg en werk het verder uit als ik de tijd heb. Andere ideeën komen in de vorm van een soort openbaring; grote ideeën met de kracht om mijn perspectief, hoe ik naar dingen kijk, volledig te veranderen. Een andere vorm van inspiratie is wat ik de kettingreactie noem: de ideeën volgen elkaar op, als een soort ketting, het ene leidt tot het ander.

Inspiratie komt van een dieper niveau dan dat van ons denkend brein. Niet vanuit onze gedachten, maar uit ons onderbewustzijn. Het is in situaties waar we niet denken, de momenten tussen onze gedachten, waarin we inspiratie krijgen. Net als intuïtie is inspiratie een soort gevoel. Je voelt het letterlijk in je lichaam wanneer je een goed idee krijgt. Omarm het want het is je leidraat voor een authentieker leven. Inspiratie komt voor uit je authentieke zelf.

Hoe krijg je inspiratie?

Wanneer was de laatste keer dat je inspiratie kreeg? Denk hier maar eens over na. Was dit tijdens een stressvolle periode of wanneer je meer relaxed was? Kreeg je inspiratie tijdens een drukke innerlijke conversatie of wanneer je een moment van stilte had? Ik denk dat ik het antwoord weet. Ik denk dat ik weet hoe je inspiratie kunt krijgen.

Om inspiratie te krijgen moeten we relaxed zijn en zeker niet gestrest, boos, zorgen hebben, moe of dronken zijn. Een natuurlijke omgeving is eveneens behulpzaam. In alle situatie dat ik inspiratie kreeg kwam het nooit wanneer het druk was in mijn hoofd. Er moet een moment van stilte zijn, een opening, zodat inspiratie er doorheen kan komen. Een wandeling in de polder of bos is meestal genoeg om weer inspiratie te krijgen. Mediteren helpt ook.

Inspiratie en passie zijn aan elkaar verwant. Zonder passie kan er geen inspiratie zijn. Je zult geen inspiratie krijgen als je iets doet wat je niet leuk vind. Daarom is het zo belangrijk om je passie in het leven te volgen. Doe de dingen die je echt leuk vind. Waar passie is vind je inspiratie ook.

Herinner je de laatste keer dat je op vakantie was? Ik wed dat het wat tijd koste voordat je kon genieten van het ritme en de eenvoud van dit tijdelijke bestaan. Voor mij was het altijd zo: Ik was moe van alle dingen die gaande waren in mijn leven. Gestrest en geen enkel spoor van inspiratie te bekennen. Het duurde een tijd voordat ik alle stress van mijn drukke leven kwijt was. Maar na een aantal dagen begon ik mij weer goed te voelen, beter dan voordien. Inspiratie begon weer te stromen, het ene idee na het andere kwam boven. Aan het eind van de vakantie was ik weer als herboren, klaar om het leven weer aan te kunnen, klaar voor nieuwe inspiratie.

Het bovenstaande voorbeeld geeft aan hoe belangrijk een relaxte levenstijl is voor inspiratie. De truc is dit leven altijd te leven en niet alleen wanneer je op vakantie bent. Ik heb mijzelf beloofd altijd zo te leven en denk dit aardig vol te houden. Helaas niet altijd; lees maar eens mijn artikel Eenvoud is de sleutel voor een leven zonder stress om te zien wat er tijdens mijn laatste vakantie gebeurde.

Ik denk dat er een serieuze fout zit in de manier waarop de meeste mensen hun leven leven. We denken dat we zo veel als mogelijk moeten doen om vooruit te komen in het leven. Hoe meer we doen en hoe sneller we het doen; hoe beter we worden is wat de meeste mensen denken. Dit is voor een gedeelte waar, maar zonder de tijd om letterlijk niets te doen komen we nergens. Het is de tijd tussen onze acties die bepalend is voor de kwaliteit. Het is de tijd tussen onze gedachten die ons inspiratie geeft.

We kunnen alleen inspiratie krijgen wanneer onze innerlijke dialoog stil is. We kunnen alleen inspiratie krijgen uit de kracht van het niets doen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment