Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Wat is een midlife crisis en hoe kun je er een voorkomen?

Als er een constante is in het leven dan is het wel verandering. Niets blijft hetzelfde. We kunnen verandering niet vermijden of er van weglopen; er is geen ontkomen aan. We kunnen ons ertegen verzetten of het accepteren.

Gedurende ons leven gaan we door verschillende fases. We komen op de aarde als een baby, groeien in een peuter, dan een kind en puber: klaar om volwassen te worden. Als we eenmaal volwassen zijn is de volgende fase die van midlife en daarna komt de laatste; die van een senior.

Verandering is normaal

Iedere fase komt met nieuwe veranderingen, kansen en uitdagingen. Ze hebben allemaal hun effect op onze identiteit. Juist wanneer we denken gewend te zijn aan iets, moeten we het weer loslaten en ons aanpassen aan iets nieuws. Dit proces stop nooit. We moeten ons voordurend aanpassen aan het leven, of het nu veranderingen zijn in ons lichaam, geest, of voortkomen uit onze omgeving. Het maakt niet uit, verandering is normaal. We kunnen er niet omheen.

Het is geen verrassing dat al deze veranderingen ons confronteren met onze identiteit: Wie ben ik? Wat is de reden van mijn bestaan? Wat wil ik nu echt? Wat is mijn passie? Hoe vindt ik mijn passie? Het is meestal een strijd tussen wie we werkelijk zijn; onze ware zelf of authentieke zelf. En degene die we denken te zijn; een verzonnen zelf. Zonder goede match bestaat de mogelijk op een identiteitscrisis en is deze misschien wel onvermijdelijk. Voor een verdere uitleg over mijn definitie van het authentieke zelf kun mijn Ontdek je ware zelf, je authentieke zelf artikel lezen.

Sommige identiteitscrisis zijn mild, misschien hebben we ze geen eens door; andere zijn heftiger. Peuters (peuterpubertijd) en pubers zijn goede voorbeelden van aanpassingen aan lichamelijke en geestelijke veranderingen die plaats vinden in ons lichaam. We moeten ons aanpassen en een nieuwe identiteit vinden. We moeten de chaos herordenen in iets wat we weer kunnen begrijpen, en leren omgaan met nieuwe geestelijke en lichamelijke vermogens.

Midlife levensfase

Gedurende midlife, grofweg de periode tussen 35-55 jaar oud, gaan we een andere levensfase in. Dit is vaak een grote gebeurtenis, en kan soms een ommezwaai zijn in ons leven. Gedurende deze periode beginnen we ons te realiseren dat we op de helft van ons leven zijn, ons heroriënteren op onze ambities, misschien wel beginnen te denken aan onze eigen dood, en ons beginnen af te vragen of we wel gelukkig zijn en onze dromen najagen. We beginnen ons te concentreren op wat echt belangrijk is voor ons en wat we echt willen.

Voor sommige mensen is deze realisering een ware schok. Opeens realiseren ze zich dat ze niet gelukkig zijn en de dromen die ze als kind hadden, niet hebben waargemaakt. Ze kunnen hier niet mee omgaan en komen in een ware crisis terecht: De midlife crisis. De midlife crisis beperkt zich niet alleen tot mannen. Zowel mannen als vrouwen kunnen in een midlife crisis terecht komen.

Midlife crisis symptomen en signalen

In een midlife crisis maken mensen plotseling grote veranderingen in hun leven zonder de consequenties hiervan in te zien. Bekende midlife crisis symptomen/signalen zijn:

  • Denken: Het is nu of nooit! Dit is de laatste kans die ik heb. Morgen is het misschien te laat.
  • Je hele leven overhoop halen zonder dit goed door te denken en een back-up plan te hebben voor als het fout gaat.
  • Onverantwoorde financiële risico’s nemen die je normaal niet zou nemen.
  • Scheiden of je man/vrouw inruilen voor iemand die 20 jaar jonger is.
  • Gevaarlijke sporten of activiteiten gaan ondernemen.
  • Een nieuwe sportwagen kopen of opeens motor gaan rijden.
  • Zich aansluiten bij een spirituele gemeenschap of een sekte.
  • Je baan opzeggen, huis verkopen en een wereldreis gaan maken.

Midlife crisis oplossen

Een midlife crisis is nooit een goede basis voor langdurende verandering. Beslissingen die gemaakt worden gedurende een midlife crisis zijn gemaakt door een gestrest brein, en niet op gevoel gebaseerd. De eerste stap naar een oplossing is dit in te zien. Maak een bewuste keus om te luisteren naar je gevoel. Zorg ervoor dat je bewust genoeg bent om veranderingen in je leven door te voeren. Vraag je af: Hoe ontdek ik mijn passie, waar wordt ik nu echt gelukkig van en maak een plan om deze veranderingen door te voeren in je leven. Je zult merken dat in de meeste gevallen je deze veranderingen kunt doorvoeren zonder alles en iedereen op te geven of achter je te laten.

Wil je een midlife crisis voorkomen? Zorg ervoor dat je weet wat je passies zijn en ga ervoor. Concentreer je op jouw geluk, niet op dat van iemand anders. Wacht niet tot het bijna te laat is.

Zit je nu midden in een midlife crisis? Goed, maak er gebruik van en ga op zoek naar de dingen die echt belangrijk zijn voor je. Maak goed gebruik van deze kennis en concentreer je op de dingen die belangrijk zijn voor jou en wat jou gelukkig maakt.

Verandering is normaal. Verzet je er niet tegen, maar omhels het. Volg je passie maar doe geen dingen als ze niet goed voelen; je lichaam liegt niet tegen je. Je zult voelen dat goed voor je is en wat niet. Je intuïtie zal je leiden mits je het toeslaat. Mocht je hulp nodig hebben, een lifecoach kan je helpen ontdekken waar jij nu echt gelukkig van wordt.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

2 comments… add one

Leave a Comment