Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Eenvoud is de sleutel voor een leven zonder stress

Ik ben net terug van een korte vakantie op de veluwe. Samen met mijn vrouw Sigrid en dochter Rosanne hadden we een huisje gehuurd dat midden in het bos stond. We hadden de vakantie hard nodig om bij te komen van een bijzonder drukke tijd met veel stress.

De laatste paar weken waren bijzonder druk geweest voor ons allemaal. Sigrid had last van erge rugpijn, die doorstraalde naar haar been, en ik moest daardoor veel meer voor Rosanne zorgen dan normaal het geval is. Ook moest ik nog dagelijks naar kantoor, studeren en tijd vinden voor deze website. Ik was aan het eind van mijn latijn, had weinig energie over en had veel last van stress. De vakantie kwam precies op de juiste tijd voor ons.

Persoonlijke groei

Het grappige van het in de lucht houden van een blog over persoonlijke groei is dat ik mij erg bewust was van het feit dat ik tegen de grens van mijn kunnen aan zat te werken in de weken voor de vakantie. De laatste jaren ben ik mij er steeds meer bewust van geworden wat wel en niet goed is voor mij. Maar ook met deze kennis geeft het leven mij soms een aantal lessen waarom het zo belangrijk is om te ontspannen. Dit zijn vaak lessen in het leven van een simpel, eenvoudig en relaxed leven wat authentiek en zonder stress is. Ik heb tevens ondervonden dat de kennis over persoonlijke groei en er naar handelen twee verschillende zaken zijn. Ik heb dus nog wat werk te doen.

Een leven zonder stress

Één van de redenen waarom deze vakantie een succes was is dat het mijn leven vereenvoudigde. Er is niet veel te doen in een klein huisje. Geen werk af te maken, niet veel schoon te houden, geen klussen in het huis of veel aandacht aan het eten te besteden. Er is geen tijd voor stress, alleen tijd om uit te rusten. Het maken van boswandelingen en de openhaard aansteken zijn de enige dingen die je kunt doen. En had ik al melding gemaakt van de luxe van een sauna in het huisje? Wat een manier om te ontspannen!

Aan het eind van de week was mijn energie niveau weer normaal. Ik had weer inspiratie, het ene idee na het ander kwam boven. Ik voelde dat ik het leven weer aan kon. Maar hoe moet ik dit relaxte gevoel nu vast houden nu ik weer thuis ben? Hou ban ik de stress uit mijn leven?

Eenvoud is de sleutel

In mijn artikel Een eenvoudig leven is een rijker leven heb ik verteld dat mensen eenvoudige dingen vaak onnodig complex maken. Meer complex dan nodig is. We besteden onze tijd en energie aan dingen die we niet echt nodig hebben. Ik weet nu dat ik mijn leven nog eenvoudiger moet maken: privé en op kantoor. Ik voelde dat het leven mij dirigeerde, in plaats dat ik de regisseur was over mijn eigen leven. Ik kan je verzekeren dat ik mij nooit meer zo zwak en machteloos wil voelen.

Deze vakantie was een waardevolle les die aantoonde dat ik te veel dingen gaande had in mijn leven. Dingen die stress veroorzaakten en waar ik gemakkelijk zonder kon. Het was een les in eenvoud en hoe deze toe te passen op mijn eigen leven. Niet alleen op vakantie, maar voor altijd.

Eenvoudig leven

Ik heb een besluit genomen om mijn leven weer eenvoudig te maken door het schrappen van alle dingen en onnodige verplichtingen die te veel tijd kosten, stress veroorzaken en mijn energie doen afnemen. Nooit wil ik mij weer machteloos en gestrest voelen. Ik wil mij krachtig voelen. Krachtig genoeg om de regisseur te zijn van mijn eigen leven. Hier is mijn nieuw motto: Eenvoud is de sleutel voor een leven zonder stress.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one
  • Bernard Ligtenberg Nov 26, 2009, 11:12 am

    Dag Patrick,

    Mooi en beeldende ervaring die je deelt, en ik herken daaruit veel. Zelfs een doe-vakantie werkt zo: de hele dag gericht zijn om een traject af te leggen, simpel en gedwongen je daar mee bezig te houden.
    Essentieel ook wat in je laatste zinnen staat: “de regisseur zijn”, daar moet ikzelf het meest voor oppassen, dat er niet langzamerhand teveel ruis optreedt, simpel blijven houden….

Leave a Comment