Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Leer Nee zeggen en blijf trouw aan jezelf

Het leven is niet zo simpel als we soms zouden willen. We leven en werken in een complexe wereld met complexe sociale structuren. Er is een constante druk op ons om te presteren en om ons te gedragen zoals anderen dat graag zouden willen. Er is druk van ons werk, druk van familie en druk van onze vrienden. Allemaal willen ze iets van ons. Geen wonder dat we het moeilijk vinden om trouw te blijven aan onszelf.

Het spelen van een rol

In Ontdek je ware zelf, je authentieke zelf heb ik gezegd dat je moet stoppen met het spelen van rollen en je niet beter of anders moet voordoen dan je bent: Stop met acteren en wees gewoon wie je bent. Maar wat als er een hoop druk op ons uitgevoerd wordt, door anderen, om ons te gedragen tegen onze natuur in. Hoe kunnen we deze druk weerstaan? Hoe kunnen we nee zeggen?

Je zult deze druk voornamelijk voelen in een omgeving die al niet in overeenstemming is met je authentieke zelf, je ware zelf; of als jij je passies niet volgt. De makkelijkste manier om hier mee om te gaan is te veranderen van omgeving naar een die wel goed voelt. Dit is echter niet altijd mogelijk. Het veranderen van baan is vaak al moeilijk, maar hoe zit het met de mensen om wie je geeft; je vrienden en familie? Er zijn maar weinig mensen die huis en haard willen opgeven om een nieuw geven te beginnen. En wat is de garantie dat dit nieuwe leven dan wel zorgen vrij is?

Wat kun je doen?

Lijkt dit op een onmogelijke situatie? Gelukkig is dit het niet. In mijn Neem verantwoordelijkheid en stop met anderen de schuld te geven artikel heb ik verteld dat er drie opties zijn om uit te kiezen om te gaan met een onprettige situatie:

 • Verander de situatie als je dit kunt
 • Ga iets anders doen als je het niet kunt veranderen
 • Accepteer de situatie voor wat die is, als er geen alternatief voor handen is of een hoger doel dient

Gelukkig kun je in de meeste gevallen de situatie veranderen. Vergeet niet dat jij regisseur bent over je leven. Jij hebt de controle. Wees zo open als mogelijk en verklaar aan anderen wat ze van je kunnen verwachten en wat niet. Met andere woorden. Wees duidelijk en leer nee te zeggen. Deze stap alleen kan een groot verschil maken.

Leer nee zeggen

Als je meer controle wilt over je leven is nee leren zeggen essentieel. Je moet je grens aangeven. Doe je dit niet, en zeg je ja op ieder verzoek dan geef je de controle aan anderen. Je geeft je sleutel tot jouw geluk weg.

Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Je kunt niet ja zeggen tegen ieder verzoek dat je krijgt. Doe je dit wel dan heb je meer dingen op je bord dan je aan kunt en loop je de kans op een burn-out. Er wordt over je heen gelopen.

Stop met op alles ja te zeggen. Zeg nee als het niet goed voelt en iets tegen je intuïtie in gaan. Verklaar waarom je niet ieder verzoek kunt honoreren en sta verbaast van de reacties die je zult krijgen. Mensen zullen je respecteren voor je beslissing en hoe jij trouw blijft aan jezelf.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

3 comments… add one
 • Michiel Nov 12, 2009, 7:39 pm

  Hallo Patrick, afgelopen jaar ben ik gecoacht op mijn authenticiteit. ook daarvoor al jaren bezig met mijn ontwikkeling. Helaas wordt ik nu in een situatie gedwongen waarin ik dit inzicht wel hem maar de andere partij niet, en waarbij we zullen moeten blijven overleggen. Ik zie op dit moment geen mogelijkheid om de situatie te verbeteren ondanks dat ik alles geprobeerd heb om te bekijken wat ik eraan kan veranderen/leren.

 • patrick Nov 13, 2009, 10:42 pm

  Beste Michiel,

  Dit lijkt mij een erg vervelende situatie voor je. Het is echter moeilijk om met de informatie die je geeft een kant en klaar antwoord te geven waar je wat aan hebt. Ook is een weblog niet het juiste medium om op individuele vragen in te gaan. Niet omdat ik niet wil maar simpelweg omdat er veel factoren zijn die een rol spelen in een situatie zoals jij die beschrijft.

  Je geeft aan al ervaring met coaching te hebben en je zult waarschijnlijk gemerkt hebben dat een coach geen (of zelden) advies geeft, maar de coachee tools aanreikt om het antwoord bij hemzelf te zoeken. Misschien dat een (life)coach je kan helpen om deze antwoorden te vinden?

  Wat ik je wel zou willen meegeven om met de andere partij in gesprek te blijven (iets wat je al aangeeft te doen); zonder communicatie is er nog nooit een goede oplossing gevonden voor welk conflict dan ook. Misschien kun je alvast voor jezelf nagaan wat jou (en de ander) nu echt gelukkig maakt in de relatie met jezelf en met de andere partij en hoe je dit kunt bereiken.

  Veel succes.

 • Richard Brave Nov 17, 2012, 4:17 pm

  Patrick, je hebt een mooi artikel geschreven. Het gaat inderdaad om authenticiteit. Het je anders voordoen kost zoveel energie en uiteindelijk win je er niets mee. Het lucht gewoon op als ik iets niet wil doen waar ik geen zin in heb. Dan voelt het weer als een stukje behoud van mezelf. “Nee” is een krachtig woord, maar wordt nog te weinig gebruikt en flink onderschat. En ik ben het er ook met je eens dat je zelf verantwoordelijk bent de stappen te maken voor veranderingen.

Leave a Comment