Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Ontdek je ware zelf, je authentieke zelf

Heb je ooit een rol gespeeld in je leven? Waarschijnlijk wel, bewust of onbewust. Mensen zijn groot acteurs en spelen rollen de hele tijd. We zijn de acteurs van ons eigen leven: We acteren dat we leuk zijn, acteren dat we stoer zijn en acteren om aardig gevonden te worden. Maar intussen vergeten we die ene rol te spelen die er werkelijk toe doet: Ons zelf te zijn, ons authentieke zelf te zijn.

Heb je ooit een echt authentiek persoon ontmoet? Zo ja, dan zul je het met mij eens zijn dat ze iets speciaals hebben. Authentieke mensen zijn als magneten, ze trekken onze aandacht aan. Authentieke mensen doen dat wat zij vinden dat goed is en laten hun gevoel bepalen wat de juiste keuze is, niet hun gedachten. Ze hebben ook een “je neemt me maar zoals ik ben” houding en maken zich niet druk om wat anderen over hun denken. Ze hebben letterlijk alle onzin uit hun leven verbannen.

Zou jij ook niet wat meer authentiek willen zijn? Het is niet moeilijk, het enige wat je moet doen is je ware zelf ontdekken.

Er zijn vele definities van wat je ware zelf nu eigenlijk is. Ik heb het meestal over het authentieke zelf. Hier is mijn definitie:

Je authentieke zelf is wie je bent zonder belemmerende overtuigingen, conditionering of beschermende muren en strategieën die je rond jezelf hebt gebouwd. Het is wie je echt bent.

De meeste mensen hebben hun authentieke zelf opgesloten in de kelder van hun geest, bang en zich schamend om te laten zien wie ze werkelijk zijn. Het is echter dit verbergen dat de oorzaak is van veel stress en vooral communicatie problemen met anderen:

Ten eerste. Wanneer mensen je benaderen voelen ze onbewust aan dat je niet echt bent. Ze weten dat je aan het acteren bent; dat je nep bent op de een of andere manier. Wat denk je dat dit doet met de effectiviteit van je communicatie met anderen?

Ten tweede. Het verbergen van je authentieke zelf is de oorzaak van veel stress, angst en onrust. Wat als ze er achter komen? Het ophouden van de schijn kost veel energie. Denk maar aan de volgende situaties: een eerste afspraak, zakelijke onderhandelingen of een sollicitatiegesprek? Of wat dacht je van je blij en vrolijk voordoen terwijl je dit niet bent? Klinkt dit bekend?

Gedurende ons leven ontwikkelen we tientallen overlevingsstrategieën. Veel ervan zijn overbodig en niet langer nodig. Ze vormen nu een belemmering, een belemmering voor je ware zelf, je authentieke zelf. Je bent misschien vroeger gepest en als reactie daarom besloten om de komiek uit te hangen en grappen te maken om aardig gevonden te worden. Maar is deze strategie nog steeds nodig? En wat is het effect op je welzijn als je grappig bent naar buiten, maar binnenin huilt?

Waarom zou jij je voordoen voor iets of iemand die je niet bent? Stel je bent alleen in de natuur of thuis, en niemand zou je kunnen zien. Zou jij je dan op dezelfde manier gedragen? Is er een verschil wanneer mensen bij je in de buurt zijn? En zo ja, waarom zou jij je ander gedragen?

Stop met acteren en wees meer authentiek. Stop met het spelen van rollen. Je hoeft je niet beter voor te doen, of iemand anders te spelen die je niet bent. Wees gewoon wie je bent. Je zult je bevrijdt voelen en veel gelukkiger zijn. Kijk wat er gebeurt en wat een enorm effect dit heeft op de mensen in je omgeving. Je zult een authentieker persoon zijn.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment