Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Neem verantwoordelijkheid en stop met anderen de schuld te geven

Één van de grootste stappen die je kunt zetten in je persoonlijke ontwikkeling is om te stoppen met het spelen van de slachtofferrol. Stop met anderen de schuld geven voor alles wat jou overkomt. Met het nemen van deze stap neem je verantwoording en controle over je leven. Dit is een stap van reactief naar proactief denken en handelen. Dit is ook de stap naar bewust leven: een ware sprong in je ontwikkeling.

Anderen de schuld geven

Iemand of iets de schuld geven, we doen het allemaal. Er gebeurt iets en het is iemand anders zijn schuld, niet die van ons. We hebben ruzie en, natuurlijk, zij waren de oorzaak, niet wij. Wij hebben gelijk, zij niet. Waarom zien ze het niet zoals ik het zie? We willen een LCD TV kopen en we beschuldigen de creditcard maatschappij voor het bereiken van onze limiet. We geven de schuld aan onze baas, partner, onze ouders, de regering; naar nooit aan onszelf. Onze ellende is altijd de schuld van iemand anders.

Mensen zijn erg handig en bedreven om de schuld in iemand anders zijn schoenen te schuiven. Het is gemakkelijk om te doen, het is gemakkelijk om het slachtoffer te spelen. Op deze manier hoeven we geen verantwoordelijkheid te nemen: het is immers de schuld van de ander. Zij doen het ons aan. Voor een aantal van ons is dit de manier waarop wij leven; dag in, dag uit. Een leven vol met angst en stress.

Wanneer we anderen de schuld geven, leggen we ons geluk in handen van de ander. Met andere woorden: ons geluk is van hun afhankelijk. Jij bent niet de regisseur van je leven, zij zijn het. Als iemand je tot dienst is, ben je blij. Als iemand je teleurstelt, geef je ze de schuld en je geluk verdwijnt weer als sneeuw voor de zon. Denk eens aan de volgende situaties waar je anderen de schuld hebt gegeven of de controle over je leven hebt weggeven. Zijn ze herkenbaar?

 • Je partner. “Ik kan alleen gelukkig zijn als hij of zij doet wat ik wil”. Geef je hem/haar de schuld voor hoe ze je behandelen, of luistert je partner niet naar je? Misschien heb je geprobeerd je partner te veranderen en werkte dit niet?
 • Je ouders. Geef je hun de schuld voor hoe ze je behandeld hebben? Voor je opvoeding? Hielden ze meer van je zus dan van jou?
 • De regering. Zijn zij de schuld van je huidige economisch situatie? Kom je niet vooruit in het leven? Geef je ze de schuld dat je werkloos bent? Ben je teleurgesteld in de persoon op wie je gestemd hebt tijdens de laatste verkiezing?
 • Je werk. Heb je geen promotie gekregen en geef je jou baas de schuld hiervan? En hoe zit het met je collega’s? Heb je het naar je zin op je werk?

Stap uit de slachtofferrol en neem verantwoordelijkheid

Misschien is de tijd gekomen voor verandering; te stoppen met anderen de schuld te geven en de controle over jouw leven terug te nemen. Toon wat meer compassie. Weet je zeker dat je alles over de situatie weet? Misschien is er een reden waarom mensen handelen zoals ze doen? Misschien weten ze niet beter? Misschien heb jij ongelijk en zij gelijk? Misschien heb je het allebei bij het juiste eind?

Onthoudt dat je altijd een keus hebt als je het niet eens bent met de huidige situatie. Zoals ik het zie zijn er drie opties:

 • Verander de situatie als je dit kunt
 • Ga iets anders doen als je het niet kunt veranderen
 • Accepteer de situatie voor wat die is, als er geen alternatief voor handen is of een hoger doel dient

De vierde optie, beschuldigen en lijden, de situatie herhalen in je gedachten, keer op keer, is niet goed voor je. Het is veroorzaker van stress en zelfs depressie. Dit kost enorm veel energie. Je leeft nu, niet in het verleden. Je kunt niet veranderen wat al gebeurt is. Wees de regisseur over je eigen leven. Neem verantwoording. Jij bent in controle. Geef je zelf de bevoegdheid om bewust te leven. Je geluk is jouw taak, niet die van iemand anders. Je hebt altijd een keus.

Mensen kunnen elkaar veel pijn doen, helaas. Dit is soms erg heftig en kan diepe wonden achterlaten die moeten genezen. Is dit het geval, dan zul je misschien de hulp moeten inroepen van een professional die weet om te gaan met traumatische situaties en gebeurtenissen in je leven.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

5 comments… add one
 • diana Jul 19, 2010, 11:43 am

  geachte heer/mevrouw.

  ik heb een dochter van 8.
  ze heeft een vriendin waar ze goed samen kunnen vinden.
  maar haar moeder is er een met een gebruiksaanwijzing.
  -vaak depresie
  -vaak dingen verdraaien.
  ze heeft ook wel moeilijk omdat ze een zwaar huishouden heeft bv kind met geld problemen,1 kind add met een lichte autisme en de andere 2 kinderen niet goed kunnen zien en de motoriek ook niet zo goed.
  ik heb zelf vaak problemen met haar.
  zo staat ze tegen een andere vrouw te vertellen waar ik bij sta dat mijn dochter niet normaal is en dat ze in therapie moet want volgens haar is mijn dochter autistisch.
  terwijl dat helemaal niet is.
  ik word boos tegen haar en spreek daar haar op aan.
  zegt ze tegen mij dat ze helemaal niet heeft gezegt toen gaf ik aan van dan gaan we samen aan die mevrouw vragen dat doet ze niet.
  toen heeft ze tegen haar dochter gezegt dat ik gek ben geworden en dat heeft haar dochter op school tegen mijn dochter verteld.
  laast hoorde mijn dochter van haar andere vriendin dat die vriendin ne haar moeder mijn dochter een kut(sorry) vonden.
  daar heb ik haar op aan gesproken van let op wat je zegt.
  ze is naderhand naar de meester gegaan en klaagde dat die meiden maar uit elkaar moeten want ze had met mij helemaal gehad.
  maar ze verteld steeds een andere verhaal tegen de meester en tegen andere ouders.
  het is al dat mijn dochter bij sommige meisjes niet af mag spreken omdat zei de verhalen verdraait en mij de schuld van geeft.
  dan denk ik van die ouders waar ze niet met hun dochters mag afspreken dat ze toch wijzer moeten zijn en dat meestel 2 kanten een verhaal heeft.
  op school vinden dat ik mijn moet beter kan houden omdat ze zwaar heeft met hun huishouden en met haar eigen.
  Weten jullie hoe ik het beste mee om kan gaan?
  graag uw antwoord

 • patrick Aug 6, 2010, 11:02 am

  Diana,

  Zijn jullie niet een machtstrijd met elkaar aan het voeren? Kijk eens naar mijn artikel over de dramadriehoek of je de situatie enigszins herkend.

  Als je afstand kunt nemen van de situatie kun je er met meer overzicht naar kijken. Je ziet als het ware de patronen van hoe jullie met, en over, elkaar communiceren. Je zult waarschijnlijk al gemerkt hebben dat alles wat jij doet een tegenreactie oproept. Ben jij kwaad, dan lokt dit ook een boze reactie uit en andersom. Wat zou er gebeuren als je de situatie meer liefdevol zou benaderen?

 • diana Jun 25, 2012, 2:52 pm

  Hallo Patrick.

  Dat heb ik ook gedaan gehad.
  Dit speelt al ongeveer 2 jaar.
  Als ze iets over mijn dochter zei of er was iets heb ik ook met haar gewoon over gepraat. Maar op daar word ze boos achter mijn rug om want zei heeft altijd gelijk.
  Zo doet ze ook niet alleen bij mij maar ook bij andere. Daarom heeft ze ook bij vele mensen ruzie.
  Daarom ging er ook 2 jaar overheen. En er werd steeds erger haar reactie.
  Omdat eigelijk te ver ging ben ik onderhand na 2 jaar flink boos geworden en de relatie tussen hun verbroken. Je wilt niet weten wat voor rust dit in ons gezin heeft gebracht. Ik had het allang eerder moeten doen. Mijn dochter heeft nu een groepje vriendinnen waar gezellig is onder elkaar en ze is ook welkom bij die ouders.

 • stefan Jun 27, 2012, 11:03 am

  Hoi Diana.

  Je hebt groot gelijk dat je de contacten heb verbroken.
  Zo heb ik een vriendin gehad en het was ook altijd mijn schuld en lag ook nooit bij haar.
  Vaak een geprek gehad maar daar schiet je niets mee op omdat de fout altijd bij een ander ligt. Na 3 jaar heb ik mijn vriendin uit gemaakt. Voor mij was dat ook een hele rust.

Leave a Comment