Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Wat is flow? Piekervaring en passie

Flow is een piekervaring die ik heb als ik iets doe waar ik echt plezier aan beleef. Iets waar ik gepassioneerd van ben, en dat heel dicht staat bij wie ik echt ben. Het gebeurt niet altijd, maar wanneer het gebeurd ga ik in een extra versnelling. Het is als magie.

Wanneer ik in flow ben, ben in voor 100% geconcentreerd op de dingen die ik doe. Niets en niemand kan mij dan storen: Ik leeft in het moment, in het nu. De dingen die ik doe gaan natuurlijk en met gemak. Ideeën worden met gemak gegenereerd, de één na de ander, zonder inspanning. Ik denk ze niet eens, ze komen zomaar in mij op. Niets kan fout gaan. Tijd lijkt niet meer te bestaan, ik hoef er geen moeite voor te doen. Het is alsof het universum mij helpt op alle mogelijke manieren. Mijn lichaam en geest sluiten perfect op elkaar aan. Flow geeft mij energie.

Flow en onze natuurlijke staat

Flow staat heel dicht bij wie we natuurlijk zijn; onze ware, authentieke zelf. Flow is een zeer krachtige staat om te ervaren. We voelen ons goed als we in flow zijn en het is een indicatie dat wat we doen goed voor ons is. We moeten het koesteren omdat flow een indicatie is dat we op de goede weg zijn; op weg naar het doel van ons bestaan.

Bijna iedereen heeft wel eens een flow ervaring gehad, al was met maar voor één keer. Het is een krachtige ervaring om te beleven. Het voelt alsof je onoverwinnelijk bent. Atleten verkeren (vaak) in flow wanneer ze weten dat ze gaan winnen; ze weten het zeker. Ze weten dat niets fout kan gaan en niemand hen kan verslaan.

Flow ervaren

Zou het niet fijn zijn om vaker flow te ervaring?

Zoals hierboven al besproken beleven we flow als we dingen doen (en denken) die goed voor ons zijn. Ons lichaam en geest zijn de perfecte indicatoren voor dit. Onze natuurlijke staat is die van vrede en plezier. We beleven weerstand en stress wanneer we verder van deze staat af staan. Dingen worden dan moeilijker, zo niet onmogelijk, om te doen. Stress is de tegenpool van flow. Stress maakt je moe. Voor de meeste mensen, jammer genoeg, is dit de staat waar ze het meest in verkeren.

Flow als raadgever

Negeer flow nooit en neem het niet als vanzelfsprekend. Luister naar wat je lichaam je vertelt. Als je een flow ervaring hebt, maak er dan een gewoonte van om te ontdekken wat je in deze staat gebracht heeft. Kijk of je een patroon kunt herkennen. De kans is groot dat er een directe link is met de dingen die je plezier geven, je passie.

Concentreer je op de passies in je leven, breng meer tijd door met de mensen om wie je geeft. Doe meer dingen waar je goed in bent en die je graag doet. Doe minder dingen die je stress bezorgen; dingen waar je niet goed in bent en waar je je niet gepassioneerd over voelt. Dit is het recept voor een beter leven. Een leven met meer flow.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one

Leave a Comment