Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Als persoonlijke ontwikkeling een obsessie dreigt te worden

Persoonlijke ontwikkeling kan een fantastische reis zijn. Er is veel te leren, te ontdekken en te bereiken: persoonlijk, financieel, spiritueel en in de relaties met anderen. Maar wat als persoonlijke ontwikkeling zelf een stress factor aan het worden is? Wat als je allemaal niet opschiet? Wat als je jou doelstellingen niet kunt halen? Wat als je persoonlijke ontwikkeling te veel tijd kost, weinig resultaten oplevert en je hoofdpijn oplevert? Wat als het een obsessie wordt?

Je bent niet alleen. Het risico van persoonlijke ontwikkeling is dat men het te serieus neemt, doelen formuleert die niet eigen zijn en de lat te hoog willen leggen. De wil om een betere persoon te worden is een valkuil geworden. In mijn visie zijn hier 4 redenen voor:

  1. Laat persoonlijke ontwikkeling geen obsessie worden
  2. Je doelen voor persoonlijke ontwikkeling zijn niet de juiste
  3. Je doelen voor persoonlijke ontwikkeling zijn juist maar de uitvoering laat te wensen over
  4. Je doelen voor persoonlijke ontwikkeling waren juist, misschien voor lange tijd, maar nu is de tijd gekomen voor verandering

Laat persoonlijke ontwikkeling geen obsessie worden

Regel nummer 1 bij alles wat ik doe is dat ik het plezierig moet vinden om het te doen. Dit geldt zowel voor privé, zakelijk en ook voor persoonlijke ontwikkeling. Zonder passie en plezier zit de weg om mijn doel te bereiken vol hindernissen en is moeilijker om voor elkaar te krijgen. Laat persoonlijke ontwikkeling geen bron van stress worden. Wat heb je eraan om nieuwe dingen te leren als je er geen plezier aan beleeft?

Je doelen voor persoonlijke ontwikkeling zijn niet de juiste

Iedereen is verschillend, zo ook persoonlijke ontwikkeling methoden en programma’s. Wat voor de een wonderen kan doen geeft weinig tot geen resultaat voor de ander. Weet je zeker dat het pad wat je aan het volgen bent jou pad is en niet van iemand anders? Laat andere geen beslissingen nemen over jouw persoonlijke groei.

Misschien dat het volgende voorbeeld hierbij helpt. Voor mij is meditatie een geweldig hulpmiddel. Het is de hoeksteen van mijn persoonlijke ontwikkeling. Maar dat is voor mij persoonlijk en hoeft niet voor anderen te gelden. Wat nu als je mediteren niet leuk vindt, misschien staat de verveling al snel toe? Dan zal mediteren een strijd worden en zul je iets anders moeten vinden wat wel effectief is. Meditatie is niet de enige methode die bewustzijn kan verhogen en stress doen verminderen. Er zijn meerdere wegen die naar hetzelfde doel leiden.

Je doelen voor persoonlijke ontwikkeling zijn juist maar de uitvoering laat te wensen over

Laten we het meditatie voorbeeld er nog eens bij nemen. Ik heb een gezin en een drukke baan. Ik beheer 2 websites en ben ook nog met een studie bezig. Mijn leven staat bol van de activiteiten. Als ik niet oppas blijft er weinig tijd over voor iets anders. Dit betekend dat als ik hiernaast ook nog eens (geforceerd) ga mediteren, ik de kans loop op een burnout. In plaats daarvan mediteer ik een beetje slimmer. En mediteer ik wanneer het mij uitkomt; zelfs op plaatsen waar ik normaal niet aan zou denken. Als ik geen tijd heb om te mediteren, op een bepaalde dag, is het ook goed. De beste manier om persoonlijke ontwikkeling te integreren in je leven is het een onderdeel laten uitmaken van alles wat je doet.

Je doelen voor persoonlijke ontwikkeling waren juist, misschien voor lange tijd, maar nu is de tijd gekomen voor verandering

Dit is een simpele reden maar vaak over het hoofd gezien. Iets wat in het verleden goed voor je was hoeft dit nu niet meer te zijn. Je moet verder en veranderingen zijn normaal. Ook in je persoonlijke ontwikkeling. Misschien moet je een stapje terug zetten om er over na te denken. Beleef ik plezier aan wat ik doe? Zit ik nog steeds op het goede spoor? Moet ik nieuwe vaardigheden ontwikkelen, of is de tijd gekomen om te genieten van alles wat ik al kan? Wat voor zin heeft het om 1001 nieuwe vaardigheden te leren als je er niet van kunt genieten? Wanneer is het genoeg?

Ik ben een groot pleitbezorger van het volgen van je passie. Je lichaam liegt nooit en laat je exact voelen waar je staat en hoe gepassioneerd je bent over je persoonlijke ontwikkeling, de methodes of tools die je gebruikt. Het enige wat je hoeft te doen ik luisteren naar je lichaam. Persoonlijke ontwikkeling moet plezierig zijn en zeker geen stress opleveren. Is dat wel zo, neem dan een stapje terug, evalueer de situatie en maak de nodige veranderingen in je leven.

Tot slot:

  • Persoonlijke ontwikkeling moet leuk zijn. Heb je plezier?
  • Laat iemand ander niet beslissen over jouw persoonlijke ontwikkeling. Het is jouw leven; jij bepaald wat goed voor je is en wat niet.
  • Formuleer je doelstellingen maar focus op de reis. Het is de reis die belangrijk is, niet de uiteindelijke bestemming.
  • Zet je doelen niet te hoog. Een reis van duizenden mijlen begint met een eerste stap.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment