Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Positief denken, negatief denken: hoe ben jij geconditioneerd?

Het is soms grappig om te zien hoe mensen situatie ervaren, positief of negatief, en vanuit welk perspectief ze iets zien. Iets wat voor de één een uitdaging is kan voor de ander juist bedreigend zijn. Iets wat de één plezier opleverd, kan de ander juist stress bezorgen. Voor de één is het glas half vol, voor de ander half leeg.

De manier waarop we naar dingen kijken is bepalend voor hoe we ze ervaren. Als je verwacht dat mensen zich op een bepaalde manier gedragen, zullen ze je meestal niet teleurstellen. Als je verwacht dat mensen aardig zijn, zul je merken dat je vaker aardige mensen ontmoet. Als je verwacht dat mensen onbeleefd zijn, zul je dit “soort” ook vaak tegenkomen; misschien vaker dan je zou willen. Het is onze focus die bepaald waar onze aandacht naar uit gaat.

Een persoon met een positieve oriëntatie ziet meer goede dingen gebeuren in zijn leven dan iemand die negatief denkt. Hij ziet meer kansen en mogelijkheden waar anderen ze niet zien. En, als regel, heeft een beter leven met minder stress.

We worden gebombardeerd door informatie die we dagelijks moeten opnemen: De mensen die we ontmoeten, wat ze ons vertellen, taken die we moeten volbrengen en mogelijk angstige of zelfs gevaarlijke situaties die we moeten aangaan.

Onze hersenen als filter

Onze hersenen filteren deze overvloed aan informatie. Deze filtering wordt o.a. bepaald door onze opvoeding, het land waarin we wonen, onze opleiding, onze vrienden en vroegere ervaringen (die mogelijk traumatisch zijn). Met andere woorden: We gedragen ons zoals we zijn “geprogrammeerd”: onze conditionering. Deze conditionering bepaald hoe we mensen en gebeurtenissen zien en ervaren in ons leven.

Conditionering bepaald niet alleen hoe wij dingen ervaren, het bepaald ook onze normen en waarden. Verder is het ook bepalend voor een groot deel van de keuzes die we maken. Kiezen we voor een veilig of voor een meer avontuurlijk bestaan? Kiezen we een leven gedomineerd voor angst of een leven vol hoop?

Is jouw glas half vol of half leeg?

Laten we een kleine test doen. Hoe zie jij dingen of situaties in jouw leven? In hoeverre worden ze bepaald door jouw programmering, jouw conditionering? Zie je ze als positief of als negatief? Neem hier een paar minuten de tijd voor. Hieronder staan een aantal vragen die je hierbij kunnen helpen:

  • Tijdens de laatste verkiezingen, stemde je uit angst of voor hoop?
  • Is de huidige economische situatie reden tot zorg, of zie je het juist als een kans? Een kans op verandering op iets beters?
  • Hoe zit het met je werk? Heb je een vaste baan? Of neem je meer risico, freelance of ben je misschien eigen baas?
  • Heb je al over de volgende vakantie nagedacht? Ben je er al eerder geweest? Of is het iets nieuws, misschien zelf een avontuurlijke bestemming?
  • Hoe zit het met de je vriendenkring, je relatie?

Ter verduidelijking, er is geen goed of fout antwoord. De enige intentie van dit artikel is om bewust te worden van de invloed die conditionering heeft op ons leven. De situaties en de mensen die we tegenkomen en hoe we daar op reageren. Alleen met deze kennis kun je bewust veranderingen aanbrengen in de manier waarop je naar dingen kijkt.

Tot slotte wil ik nog een vrije vertaling meegeven van een uitspraak die van Wayne Dyer afkomstig is:

Als je op een andere manier naar dingen gaat kijken, veranderen ze vanzelf.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment