Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

De sleutel tot geluk zit in jezelf

In mijn vorige artikel Denk als een kind, voel je weer kind schreef ik over mijn kleine meid Rosanne en hoe zij van alles kan genieten. Kinderen zijn van nature blij en nieuwsgierig bij alles wat ze doen, zien en ontdekken. Ik denk dat kinderen meesters zijn in geluk en onze grootste leermeesters zijn. Kinderen kunnen net zo (of nog meer) gelukkig zijn van spelen in een zwembad dan van speelgoed van 200 euro. Ze kunnen genieten van de kleine dingen; dingen die wij volwassenen niet langer zien en langslopen zonder ze ooit op te merken. We zijn zo bezig met onze eigen gedachten en probleempjes dat we vergeten zijn wat de echte sleutel tot geluk is.

Geluk buiten jezelf zoeken

De fout die de meeste mensen maken is dat ze het geluk buiten zichzelf zoeken. Gedachten als: Ik ben gelukkig als ik dit of dat koop, Ik ben gelukkig met een vriend(in) of als ik getrouwd ben, Ik ben gelukkig wanneer ik kinderen heb. Ik ben gelukkig met een hoger salaris of een nieuwe baan, wanneer ik miljonair ben, op vakantie, etc. Het is allemaal geprojecteerd op de toekomst. We maken ons wijs dat geluk te koop is of iets is dat we kunnen krijgen van anderen. Onze hele samenleving is gebaseerd op het verkrijgen van dingen om gelukkig te worden. Kijk maar eens kritisch naar de meeste reclame in tijdschriften en op TV. Het is niet het product dat ze verkopen; het gaat om geluk: “ Als je ons project koopt zul jij ook gelukkig zijn”.

Wanneer we ons brokje geluk gekocht hebben is het plezier beperkt. Het kan een uur, een dag of een week duren, misschien langer. Maar het zal niet al te lang duren voordat de normale problemen weer naar bovenkomen en ons geluk ons door de vingers glipt. Voordat we het weten moeten we er weer op uit om nieuwe dingen te kopen, nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe doelen stellen. Allemaal om onze lege harten te vullen in de jacht op waar geluk.

Geluk is tevreden kunnen zijn met de dingen die je hebt

Maar wat voor nut heeft het om geluk te projecteren naar de toekomst? Een mogelijke toekomst die misschien wel helemaal niet uitkomt of leidt tot een disillusie? We leven nu, dus zou het niet verstandig zijn ook nu gelukkig te zijn? Voor mij is geluk tevreden zijn met de dingen die ik nu heb. Tevreden zijn met ieder moment. Het is een illusie om geluk in de toekomst te zoeken. Het gaat niet om de grote zaken, het zijn juist de kleine dingen die belangrijk zijn. Het kunnen genieten van de vogels die fluiten of de ondergaande zon. Hier is mijn definitie van geluk:

De sleutel tot geluk is tevreden kunnen zijn met de dingen die je hebt, in dit moment. Geluk is niet het verlangen naar iets wat je niet hebt. Geluk komt alleen van binnenuit. Geluk is een gevoel, niet iets wat te koop is of dat je kunt krijgen van iemand of ergens anders. De sleutel tot geluk zit in jezelf.

Kinderen kunnen ons leren wat de sleutel tot geluk is; iets wat wij volwassenen allang zijn vergeten. Het enige wat we moeten doen is meer als hun (willen) zijn. Het enige wat we moeten doen is naar ze kijken hoe ze in hun spel op gaan, vol van plezier: In dit moment, in het nu, tevreden met wat ze hebben.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment