Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Hoe ontdek ik mijn passie?

Zou het niet fijn zijn om te weten waarom je bestaat? Zou het niet geweldig zijn om te weten wat je ware passie is?

Voordat we verder gaan, laat mij eerst mijn definitie van een passie met je delen:

“Een ware passie is iets waar je gepassioneerd van bent, iets wat je graag doet en waar je talent voor hebt. Een ware passie komt recht uit de ziel, uit het hart.”

Iedereen heeft een passie

Ieder persoon heeft op zijn minst één passie in zijn leven, zelfs als ze deze zelf nog niet ontdekt hebben. Mijn ervaring is wat wanneer je leeft vanuit je passie alles wat je doet je veel gemakkelijker af gaat. Je geniet van wat je doet, je bent in “flow”. Het is alsof het universum je een duwtje in de rug geeft met iedere stap die je zet. Mensen die van hun passie hun beroep gemaakt hebben zijn over het algemeen heel gelukkige mensen.

Verrassend, veel mensen weten niet wat hun passie is of hebben hier nog nooit over nagedacht. En, als resultaat, zitten vast(geroest) in hun leven. Wat ze op dit moment doen vinden ze niet leuk en blijven, misschien, aan een baan hangen alleen maar voor het geld. Mijn persoonlijke mening is dat niemand er beter van wordt als je vasthoudt aan een baan die je niet leuk vind. Als je niet gepassioneerd bent van wat je doet is de kans erg groot dat je er ook niet goed in bent. Je haat misschien wat je doet en de mensen om je heen doe je hier geen plezier mee.

Hoe ontdek ik mijn passie?

Hoe ontdek je dan je passie? Het vinden van je passie is makkelijker dan je misschien in eerste instantie denkt. Als je er open voor staat en opmerkzaam bent, geeft het leven heel veel subtiele (en minder subtiele) signalen cadeau. Maar het is wel jouw taak deze op te merken en er iets mee te doen. In het algemeen gelden de volgende regels:

De dingen waar je gepassioneerd van bent gaan gemakkelijk, met plezier en voldoening. Het geeft je energie. Alles waar je niet goed in bent, veroorzaakt stress en weerstand. Ze kosten je energie.

Ontdek je passie

Als je jouw passie wilt vinden moet je deze signalen leren herkennen. Hieronder vind je een aantal vragen die je kunnen helpen met het ontdekken van je ware passie:

 • Zijn er dingen waar je goed in bent? Hoe voelt het wanneer je ze doet? Gaan ze je gemakkelijk af?
 • In welke vakken was je goed op school? Welke vakken gingen met gemak? Moest je hard studeren?
 • Heb je hobby’s? Heb je er wel eens aan gedacht om hiervan je beroep te maken? Is dit mogelijk? En welke stappen moet je hiervoor zetten?
 • Welke mensen inspireren je? Wat is hun beroep? Zou je dit ook willen doen?
 • Werk je graag in een team of werk je liever alleen?
 • Hoe zou het zijn als je een eigen bedrijf begint?
 • Wil je iets compleet anders doen? Is het mogelijk om jezelf om te scholen?

Het is raadzaam wat tijd voor jezelf te nemen om bovenstaande vragen te overdenken. Een natuurlijke omgeving kan hierbij helpen je gedachten te ordenen en je te verbinden met je innerlijk; je authentieke zelf. Een wandeling door het bos of langs het strand kan zeer verhelderend zijn.

Coaching

Misschien wil je een life coach raadplegen? Een goede (life) coach (ook wel persoonlijke coach genoemd) kan je helpen je passie, en de dingen die echt belangrijk voor je zijn, te ontdekken. Life coaching kan je ook helpen wanneer je het gevoel hebt vast te zitten in je leven.

Het is wel belangrijk te vermelden dat goede coaches geen advies geven. Ze zullen je nooit vertellen wat te doen of hoe te handelen. Ze helpen je wel het antwoord vanuit jezelf te ontdekken. Ze helpen je kijken naar de huidige situatie; helpen te ontdekken wat je zou willen; helpen met het ontdekken van, en overkomen van, beperkingen; helpen met het kijken naar alle mogelijkheden. En ten slotte helpen ze met het zetten van de juiste doelen in je leven.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

5 comments… add one
 • Vera de Knoop Dec 31, 2011, 11:25 am

  Goedemorgen Patrick,

  Zo aan het eind van het jaar en vooruitkijkend naar een tijd van kansen en mogelijkheden kwam ik op je site terecht.

  Al lezend vond ik deze type-o erg mooi: “Hoe ontdenk je dan je passie?” Zelf heb ik gemerkt dat ik in het denken mezelf al snel beperk door wat hoort en wat is mogelijk, terwijl dat bij het zoeken naar passie de onmogelijke dromen vaak zoveel zeggen over je passie.

  Veel geluk in het nieuwe jaar,
  Vera

 • patrick Jan 2, 2012, 1:48 pm

  Dank je Vera voor het vinden van deze type-o. Ik heb hem aangepast. Misschien is ontdenken wel de kern van dit verhaal, misschien ga ik binnenkort wel een artikel aan ontdenken wijden.

 • Stephanie May 13, 2013, 2:43 pm

  Hoi Patrick,
  goede vragen. Wat mij destijds erg heeft geholpen bij het ontdekken van mijn passie is het boek: Flow en de kunst van het zakendoen van Jan Bommerez en Kees van Zijtveld. Er staan super goede tips en diepgaande reflectie vragen in, om helderheid te krijgen over welke richting je op wilt (als ondernemer, maar zeker ook geschikt voor niet-ondernemers).
  Groet, Stephanie

 • patrick May 14, 2013, 12:51 pm

  Hoi Stephanie,

  Dank je voor de tip. Ik neem het boek gelijk op in mijn aanbevolen boeken en producten pagina.
  Groetjes, Patrick

Leave a Comment