Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Wat is succes en wanneer ben je succesvol?

Wat is succes en wanneer ben je succesvol? Ik herinner mij een NLP training van een die ik aantal jaren geleden. Toen de docenten de klas vroegen naar de definitie van succes, was ik de enige die de vraag beantwoordde met een antwoord dat niet gerelateerd was aan geld. Mijn definitie van succes is mij goed voelen en kunnen doen wat ik graag wil doen. Rijdom is leven met de mensen om wie ik geef.

Wanneer ben je succesvol?

Ik ben niet tegen geld en rijk worden. Geld is nodig in onze samenleving. Het verschil is echter dat geld niet te dominant is in mijn leven. Natuurlijk wil ik ook een groot saldo hebben op mijn bankrekening. Ik wil het alleen niet hebben tot elke prijs. Ik ben gelukkig met en gelukkig zonder geld. Natuurlijk, geld maakt het leven wat comfortabeler, maar het heeft geen effect op mijn algemeen gevoel van geluk. Ik kan gelukkig zijn in een kleine flat 2 hoog achter of in een luxe villa. Ik kan gelukkig zijn tijdens een 5 sterren cruise of tijdens een kampeer tocht.

Terug kijkend op de NLP training is het eigenlijk geen verrassing dat de meeste mensen de vraag over succes beantwoordden met een antwoord gerelateerd aan geld. In onze westerse samenleving, zo gedomineerd door geld, is het hebben van veel geld haast synoniem voor succesvol zijn. We meten rijkdom aan de grootte van iemands bankrekening. We meten succes aan het aantal bezittingen dat iemand heeft. Meer bezitten is beter. Alles bezitten is het ultieme doel.

Bezittingen

Het verzamelen van al deze bezittingen is hard werk en kost ons heel veel tijd. Het behouden van deze bezittingen is echter nog moeilijker en uitdagender. Hoe veel tijd een moeite investeer jij in dingen in je leven die niet essentieel zijn? Heb jij die BMW echt nodig? Of is het slechts een status symbool, om collega’s en buren te imponeren? En wat is de prijs voor het behouden van al die luxe? Meer (over)werken, minder tijd voor je familie? Alles om de hypotheek of die extra lening af te betalen?

En nu we het toch hebben over werk. Hoeveel prestige is hiermee gemoeid? Wat is het gevolg voor je privé leven, als “succesvol” zijn betekend dat je veel uren maakt en er nooit bent voor de kinderen? Hoe zouden je kinderen reageren als je hun vraagt wat belangrijk is voor hen?

Kwaliteit van leven

Misschien is het dan maar beter om een beetje minder te bezitten en hierdoor de kwaliteit van je leven te verbeteren. Voor mij zou dit pas echte rijkdom zijn en echt succesvol zijn.

Dit is slechts mijn persoonlijke mening over de definitie van succes. Ik wil graag een ander perspectief bieden op rijkdom en succesvol zijn. Een perspectief dat niet alleen gerelateerd is aan geld. Geld is voor mij een middel, niet het doel.

Er zijn verschillende visies of rijkdom en succes. Afhankelijk wie je het vraagt en wat hun (culturele) achtergrond is, zal je verschillende antwoorden krijgen. Wat ik graag zou willen weten is wat jouw definitie van succes is? Wat betekent rijkdom en succes voor jou?

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one
  • Arjan Aug 17, 2012, 1:38 pm

    Succes voor mij is heel simpel: kunnen doen wat je graag wil doen.
    Als je dat hebt bereikt ben je wat mij betreft succesvol.

Leave a Comment