Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Wat is meditatie en hoe kun je het leren?

De algemene opvatting over mediteren in onze westerse samenleving is dat dit alleen iets is voor Boeddhistische monniken, yogi’s of New Age types. Mediteren is echter ook iets wat gedaan wordt door zakenmensen, atleten of normale mensen zoals jij en ik. Mediteren kan heel rustgevend zijn, net zoals b.v. een boswandeling of luisteren naar goede muziek.

Boeddhisten gebruiken mediteren als een manier om hun bewustzijn uit te breiden en verlicht te worden (zoals de Boeddha 2500 jaar geleden), maar in zijn meest gewone vorm is meditatie eigenlijk niets meer dan je ogen sluiten om je gedachte wat stiller te krijgen. Je hoeft hiervoor niet in volledige lotus positie te zitten, een stoel voldoet ook. Een moment voor jezelf, weg van al het lawaai, stress en alle andere opwinding van het dagelijks leven. Zie het als het opladen van je innerlijke accu om alle stress los te laten die zich heeft opgehoopt in je lichaam en zenuwstelsel.

Meditatie oefening

Probeer eens de volgende oefening: Doe je open dicht voor ongeveer 1 minuut en probeer niet te denken. Hoe voelde dat? Hoeveel seconden duurde het voor er een gedachte voorbij kwam? Ik durf te wedden dat het moeilijker was dan gedacht om niet te denken.

Probeer nu het volgende: Doe je open dicht, adem 3 keer in en uit (vanuit de buik). Blijf concentreren op je ademhaling voor ongeveer 1 minuut. Hoe voelde dat? Waren er minder gedachten dan in de oefening hierboven? Ik denk het wel omdat je zonet hebt leren mediteren. Door het concentreren op de adem neem je de aandacht weg van je innerlijke stem. Dit resulteert in minder mentale ruis. Nu je weet hoe dit werkt, probeer het eens met een langere periode. Je zult zien dat zelfs 5 minuten per dag een groot verschil kan maken.

Meditatie technieken

Er zijn duizenden verschillende meditatie technieken. De meeste zijn bedoeld om de aandacht weg te nemen van het denken, om de mentale ruis te verminderen. Hieronder zijn een aantak basis technieken:

  • Het volgen van je ademhaling, zoals hierboven beschreven.
  • Concentreren op het lichaam. Scan je lichaam langzaam van je tenen tot aan je hoofd.
  • Mantra meditatie. Het gebruik van een special woord of zin dat herhaald dient te worden.
  • Laat de gedachten in je opkomen zonder je ermee te identificeren
  • Een geleide meditatie, via een leraar of een meditatie CD.

Mediteren kun je leren

In een goede, uitgebreide, boekwinkel of op bol.com zijn genoeg boeken te vinden over meditatie. Hou er rekening mee dat bij het zoeken op internet veel meer sites naar boven komen dan misschien wenselijk is. Sommige site suggereren zelfs dat hum meditatie methode beter is dan die van anderen. Als je start met mediteren, probeer er een paar uit en kies dan de methode die het meest bij je past. Er zijn zeker, subtiele, verschillen tussen manieren van mediteren, maar iedere techniek, al is het maar voor 5 minuten per dag, is beter dan helemaal niet mediteren.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment