Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“De Life Coach, Teamcoach & Business Coach
voor mensen en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Contact

Het DISC model

Het DISC model geeft inzicht in bewuste en onbewuste voorkeuren in gedrag en communicatie en bestaat uit 4 temperamenten: Dominant (rood), Interactief (geel), Stabiel (groen) en Consciëntieus (blauw).

DISC vergroot de kennis van gedrag, helpt communicatie te verbeteren, vergroot individuele effectiviteit binnen organisaties en stimuleert het benutten van talenten.

Het DISC model

Het DISC model (ontwikkeld door Dr. William Moulton Marston) beschrijft menselijk gedrag en bestaat uit twee assen. INDIRECT tegenover DIRECT en TAAKGERICHT tegenover MENSGERICHT.

Het DISC model – Indirect of direct

De eerste as (INDIRECT/DIRECT) geeft de snelheid en kracht aan waarmee iemand communiceert. Ben je meer indirect (introvert) dan ben je wat bedachtzamer, rustiger en wil je even nadenken voordat je wat zegt. Ben je meer direct (extravert) dan geef je sneller antwoord en ben je verbaal, en ook qua lichaamshouding, meer aanwezig.

Het DISC model – Taakgericht of mensgericht

De tweede as (TAAKGERICHT/MENSGERICHT) geeft aan hoe gunstig of wantrouwig iemand reageert op zijn omgeving. Ben je meer taakgericht (controlerend) dan laat je je meer leiden door feiten en argumenten, en wantrouw je de situatie enigszins totdat het tegendeel bewezen is. Ben je meer mensgericht (relaterend) dan kies je meer op gevoel en geef je eerder het vertrouwen aan anderen.

Combineer je beide assen dan krijg je de 4 basis temperamenten van het DISC model: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus, ieder met zijn eigen kleur.

Rood – Dominant temperament, ‘recht door zee’

 • Gedrag: Zelfverzekerd, houdt van confrontaties, resultaat gericht, neemt snel beslissingen, goede onderhandelaar, assertief, resultaat gericht, ongeduldig, komt snel tot de kern en neemt graag risico’s.
 • Valkuil: Dicteren en te direct communiceren en hierdoor arrogant en bot overkomen.
 • Lichaamstaal: Houdt afstand, stevige handdruk, direct oogcontact, gecontroleerde gebaren.
 • Intonatie: sterk, luid en duidelijk, overtuigd, direct.

Geel – Interactief temperament, de ‘enthousiasteling’

 • Gedrag: Enthousiast, liever praten dan luisteren, gevoelig voor trends/imago, neemt beslissingen op gevoel, is goed van vertrouwen, meestal positief en optimistisch, heeft een hoog tempo, is in voor nieuwe ideeën en ervaringsgericht.
 • Valkuil: Te veel praten en anderen niet aan het woord laten.
 • Lichaamstaal: Komt dichterbij, gebruik aanraking, relaxed, humor, vriendelijk oogcontact en gebruikt expressieve gebaren.
 • Intonatie: Enthousiast en energiek, emotie in de stem, vriendelijk en stimulerend.

Groen – Stabiel temperament, de ‘helpende hand’

 • Gedrag: Heeft een vriendelijke uitstraling, is een luisteraar, servicegericht, stelt beslissingen nemen uit, bescheiden, attent, meegaand, sensitief voor gevoelens van anderen, observeert en reflecteert.
 • Valkuil: Zichzelf wegcijferen.
 • Lichaamstaal: Relaxed, methodisch, leunt achterover, maakt vriendelijk oogcontact en gebruikt bescheiden gebaren.
 • Intonatie: Warm, zacht, kalm, laag volume.

Blauw – Consciëntieus temperament, de ‘analyticus’

 • Gedrag: Betrouwbaar en zorgvuldig, gericht op kwaliteit en service, objectief, luistert kritisch, neemt beslissingen weloverwogen, formeel, is wat afstandelijk, is feitelijk, heeft oog voor detail, eerst zien dan geloven.
 • Valkuil: Perfectionisme en te kritisch.
 • Lichaamstaal: Houdt afstand, ferme houding, direct oogcontact, geen gebaren.
 • Intonatie: Gecontroleerd, direct, doordacht, monotoon.

Al deze temperamenten uit het DISC model laten we zien in ons gedrag. Eén temperament is echter het sterkst aanwezig, aangevuld met een secundair temperament. Dit bepaalt onze persoonlijke DISC stijl.

Hoe zie en meet je iemands DISC stijl?

Je kunt iemands DISC stijl observeren als je goed kijkt en luistert naar de verbale en non-verbale communicatie. Je kunt DISC ook meten met een DISC analyse in de vorm van een (online) vragenlijst. Ieder temperament uit deze analyse is even belangrijk. Niet alleen de hoogst scorende, maar ook de laagst scorende temperamenten geven informatie. De uitslag van deze analyse wordt in een DISC profiel weergegeven en uitgelegd.

Ik maak zelf gebruik van het DISC profiel van Q4 Profiles. Het Q4 Persoonlijke Stijl DISC Profiel is een gevalideerd instrument, en als enige DISC profiel geoptimaliseerd naar de Nederlandse taal en culturele maatstaven.

DISC trainingen & workshops

Als DISC expert geef en verzorg ik diverse trainingen, workshops & programma’s in binnen en buitenland. Alle trainingen kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels worden gegeven:

Patrick Schriel: DISC Expert & DISC Trainer

Ook aan de slag met DISC in jouw team of organisatie? Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail om de mogelijkheden te bespreken.

Q4-Profiles-partner-FC