Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Overspannen symptomen, overspannenheid voorkomen

Wat zijn de belangrijkste overspannen symptomen, hoe weet je of je overspannen bent, wat is er aan te doen en hoe is overspannenheid te voorkomen? Dit artikel geeft antwoord.

Stress of overspannen?

Langdurige stress kan leiden tot overspannenheid, met een mogelijke burn-out tot gevolg. Jammer genoeg overkomt dit nog veel te veel mensen. De meeste herkennen de overspannen symptomen en signalen veel te laat en voordat ze er erg in hebben zitten ze overspannen thuis met alle gevolgen van dien.

Ben je eenmaal overspannen dan duurt het herstel veel langer dan wanneer je ‘normaal’ gestrest bent. Laat het dus niet zo ver komen, overspannenheid voorkomen is beter dan overspannenheid genezen.

Overspannen?

Wanneer ben je of raak je overspannen? Ik het kort komt het erop neer dat je geen rust meer kunt vinden. Iedere prikkel die binnenkomt wordt vergroot en zelfs het kleinste obstakel lijkt opeens heel groot. Alles is te veel. Je hele lichaam is gespannen en je bent als het ware aan het overleven. Je kunt alleen nog maar vechten, vluchten of bevriezen.

Overspannen symptomen

Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende overspannen symptomen en signalen:

  • Piekeren, gespannenheid, prikkelbaarheid, een (op)gejaagd gevoel hebben.
  • Geen rust meer kunnen vinden.
  • Niet tegen drukte kunnen, terwijl je dit vroeger wel kon.
  • Het gevoel hebben het niet meer aan te kunnen.
  • Emotioneel reageren, snel kwaad worden of huilen.
  • Vermoeidheid, opgebrand zijn, een gevoel van overbelasting hebben.
  • Verminderde concentratie, slaapproblemen.
  • Verlies aan interesses, nergens meer zin in hebben.
  • Sociaal, thuis en op het werk minder goed kunnen functioneren.
  • Mogelijk ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen en maagklachten.

Overspannenheid voorkomen

Ben je overspannen, of bijna overspannen, dan is het zaak om rust te nemen zodat je kunt herstellen van het te veel aan stress. Besef wel dat rust nemen alleen niet voldoende is. Overspannenheid is namelijk het gevolg van langdurige stress en zolang hier niets aan gedaan wordt, dan is de kans groot dat de overspannenheid op een gegeven moment weer terug zal keren.

Ook belangrijk om te weten is dat het niet jouw werk, jouw baas, jouw partner, de kinderen of de buurman zijn die jouw overspannenheid hebben veroorzaakt, dit is slechts de aanleiding. Het gaat om hoe jij met de situatie bent omgegaan. Het is jouw manier van denken en doen die je overspannen hebben gemaakt. Deze zal je moeten veranderen, wil je overspannenheid voor een volgende keer voorkomen.

Je raakt dus niet overspannen van iemand of een bepaalde situatie, maar van de manier waarop je er op reageert.

Enkele oorzaken waarvan mensen overspannen kunnen raken

  • Je wilt bijvoorbeeld te veel doen in te weinig tijd. Je kunt geen NEE zeggen, of je wilt én een carrière, én er zijn voor je gezin, én je vriendenkring onderhouden, én ook nog tijd hebben voor sport en hobby’s.
  • Je kunt ook overspannen raken van te veel verantwoordelijkheid (nemen) en zaken niet los kunnen laten. Alles zelf willen doen of te veel de lasten van anderen dragen.
  • Perfectionisme en altijd de controle willen houden (control-freak) is een andere bekende oorzaak van overspannenheid.
  • Dan is er ook nog spanning en stress over dingen die je op dit moment niet hebt (maar wel zou willen). Ik wil werken, maar ben nu werkeloos. Ik wil dat ze van mij gaat houden, enz.
  • Een ongeluk of het verlies van iets of iemand. Een rouwproces is overigens een normale en natuurlijke reactie op verlies. Verwar dit niet met overspannenheid. Je raakt echter overspannen als je niet met het verlies kunt omgaan, “Ik weet niet hoe ik zonder ….. verder moet.”

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment