Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Last van somberheid en in een dip? Doe er wat aan!

Ik sta zelf positief in het leven maar kan er soms erg van genieten om af en toe een dag lekker somber te zijn en in een dip te zitten. Vaak ben ik dan in de periode daarvoor net iets te druk bezig geweest en heb onvoldoende rust gepakt. Zo’n baaldag vol met somberheid is dan heerlijk!

Zo af en toe een dip hebben is dus helemaal niet erg. Het hoort er gewoon bij. Je kunt alleen goed pieken als je ook de dalen kent.

Somberheid en in een dip, doe er wat aan!

Een sombere dag is dus helemaal niet erg, en misschien zelfs wel even nodig. Laat het alleen niet te lang duren. Jezelf niet goed, of gelukkig, voelen is namelijk wel een signaal dat er iets aan de hand is. Je lichaam reageert op deze situatie, en je verliest dan te veel energie, met de dip als gevolg.

Er is dus werk aan de winkel. Ga dus op zoek naar de oorzaak van je somberheid. Hoe zit het bijvoorbeeld met:

  • Je relatie, zit het nog wel goed? Hoe is de relatie met je familie en je vrienden?
  • Je werk. Heb je het nog wel naar je zin en hoe zit het met de werkdruk en de balans tussen werk en privé?
  • Zorgen maken over grote en kleine dingen, bijvoorbeeld over je kinderen, je ouders of over geld.
  • Je eigen belemmerende overtuigingen. En hoe zit het bijvoorbeeld met zaken als perfectionisme, zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfacceptatie?

Geluk

Uit onderzoek is gebleken dat 50% van ons geluk te maken heeft met aanleg. 40% is bewust gedrag en slechts 10% komt door de omstandigheden waarin we verkeren. Je kunt je eigen geluk dus wel degelijk positief beïnvloeden. Meer informatie hierover kun je vinden in mijn artikel hoe word ik gelukkig.

Blijf niet zitten kniezen

Door de negativiteit te laten overheersten hou je jezelf gevangen in een mentale rolstoel. Je kunt er wel uit, maar je doet het niet. Kies dus bewust voor meer positiviteit en geluk in je leven.

Bestrijd niet het gevolg, maar pak de oorzaak aan van je somberheid. Misschien herken je het wel, je doet dingen die eigenlijk niet bij je passen of zet een masker op. Hierdoor zit je niet lekker in je vel, verlies je veel energie en maak je niet optimaal gebruik van alle kwaliteiten en talenten die je zelf bezit.

Ga dus op zoek naar de dingen die jou gelukkig maken. Laat al het aangeleerde, en onecht, gedrag plaats maken voor het gedrag dat bij je past zodat je jezelf kunt zijn. Als coach kan ik jouw hierbij helpen.

Hoe kom ik uit een dip? 7 tips om je beter te voelen

Last van somberheid en in een dip? Hieronder vind je 7 tips om je weer wat beter te voelen:

  1. Neem voldoende rust en zorg goed voor je lichaam. Zorg voor voldoende beweging en ga op tijd naar bed. Na een nacht lekker slapen ziet de wereld er gelijk weer zonniger uit.
  2. Als je somber je dag begint is de kans groot dat de hele dag somber blijft en net zo somber weer naar bed gaat. Begin je dag dus goed. Kijk in de spiegel en zet bewust een glimlach op.
  3. Geluk is een werkwoord. Doe iets leuks, iets onverwachts, of zet muziek op waar jij blij van wordt.
  4. Laat je de somberheid niet aanpraten. Vermijdt plaatsen, mensen, of TV programma’s die negativiteit uitstralen.
  5. Blijf niet in de slachtofferrol (arme ik), dat maakt je machteloos, maar onderneem actie.
  6. Ga in je kracht staan. Doe de dingen die bij je passen, gebruik al je kwaliteiten en talenten.
  7. Zoek hulp als dat nodig is, praat er met iemand over. Een dipje is helemaal niet erg maar een depressie dien je serieus te nemen: voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment